Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We hebben een uitdagend jaar voor de boeg"

The Greenery trapt bijzonder hardfruitjaar af



Tholen - Woensdag 25 oktober gaf The Greenery de aftrap van het hardfruitseizoen met haar afdeling retail, verkoop en het bestuur in het Zeeuwse Kapelle. Niet voor niets in deze plaats, want Zuidwest-Nederland is wel goed voor 50% van de nationale hardfruitaanvoer van de afzetorganisatie. Aansluitend vonden rondleidingen plaats bij het fruitteeltbedrijf Mts. Slabbekoorn - De Bruijne en Fruit Packing Zeeland.


Martijn en Sander Slabbekoorn

Bij Coforta zijn 125 hardfruittelers aangesloten. Jaarlijks vermarkt de afzetorganisatie zo'n 110 miljoen kilo hardfruit, waarmee het een productie-aandeel heeft van 18% op de Nederlandse markt. Het overgrote deel is afkomstig van eigen telers. Net als de landelijke trend is het perenvolume dat The Greenery vermarkt inmiddels groter dan het volume appelen.


Gerard van Loon

Decentrale indeling
Sourcing manager Fruit Gerard van Loon gaf aan dat The Greenery in tegenstelling tot de zachtfruitdivisie kiest voor een decentrale indeling met Leverancier Voorraad Locaties (LVL's) in de gebieden waar het fruit wordt geteeld, waarbij de koppeling wordt gemaakt tussen telers en het pakstation. Naast Fruit Packing Zeeland, zijn dat Kutschruiter (Flevo- en Noordoostpolder), Pronk (Noord-Holland), Van't Westende (Brabant), Van de Water (Midden-Nederland), Cafruso (Zeeland-Zuid-Holland), Van Wijk (Utrecht) en Rietveld (Bleiswijk).



Volgens Gerard hebben veel van deze LVL's onlangs geïnvesteerd in een nieuwe sorteerlijn om aan de strengere retaileisen te voldoen. "Het voordeel dat er nu grotere stromen via de pakstations lopen is dat we ook meer kunnen voorsorteren. Dat geeft minder druk aan de verkoop om de bijsorteringen in de markt te zetten. Natuurlijk zijn de leveringen aan onze retailklanten belangrijk, maar ook de handel hebben we nodig om de bijsorteringen in de markt te zetten. Uiteindelijk maakt de totale afzet het rendement."



Een ontwikkeling die The Greenery momenteel onderzoekt, is een teeltoptimalisatiesysteem, dat is ontwikkeld door The TTC uit het Verenigd Koninkrijk. Met een camerasysteem op een quad bij Mts Slabbekoorn-De Bruijne wordt zoveel mogelijk informatie van het fruit uit de boomgaard verzameld over het te verwachten volume appelen en bijvoorbeeld de maatvoering en kleuring. Het systeem telt en meet de vruchten aan de boom en slaat deze gegevens op in zijn computer. De tel en meetgegevens worden gekoppeld aan gps coördinaten zodat er gelijk een grafische kaart van het perceel gemaakt kan worden, om zo visueel goed te kunnen beoordelen op welke plekken het behang goed of slecht is. Ook kunnen de gegevens zo per perceel opgeslagen worden voor latere beoordeling. Het systeem gaat gebruikt worden om zo een makkelijkere en meer nauwkeurige oogst raming te maken. "We hebben nog wel enkele jaren nodig om dit door te ontwikkelen, maar zien het voor de toekomst als een betrouwbaar prognosemiddel. Het opbouwen van data is hierbij enorm belangrijk", vertelt Gerard.



Uitdagend jaar
Vervolgens gaf Anton Maris een toelichting op het huidige hardfruitseizoen, dat na de vorst in het voorjaar voor een fors lagere appeloogst en een iets lagere perenoogst heeft gezorgd. "Zeker in dit gebied hebben veel telers niet de beschikking over zoet water om te beregenen en is de uitval groot. We hebben een uitdagend jaar voor de boeg. Er zal dit jaar echt een moment komen dat de Nederlandse appelen opraken."


Anton Maris

"Voor ons staan de langdurige klantrelaties en de continuïteit voor onze telers voorop. We sourcen op basis van klantspecificaties en niet op basis van speculaties. Daarbij focussen we ons bij de sourcing op de Nederlandse markt, maar we vullen dit aan met import uit Zuid-Europa, Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland om jaarrond een compleet hardfruitpakket aan onze klanten te bieden. Daarbij is zo'n 70% van het volume al geprogrammeerd en is het overige deel voor de vrije markt. We zien ons als one-stop-shop voor het volledige hardfruitaanbod", concludeert Anton.


Cees en Janneke Slabbekoorn

Risicospreiding
Vervolgens namen de deelnemers een kijkje bij het nabijgelegen fruitteeltbedrijf van de familiebedrijf Slabbekoorn, waar inmiddels Martijn als vertegenwoordiger van de vijfde generatie de scepter zwaait. Naast de 'thuislocatie' in Eversdijk waar afgelopen jaar een forse uitbreiding is gerealiseerd, heeft de familie inmiddels ook boomgaarden in Kruiningen en Noord-Beveland.


Veel interesse voor de rondleiding

Het areaal bestaat uit 70 hectare, waarvan 51 hectare nieuwe aanplant. Martijn gaf aan de reisafstand graag voor lief te nemen om door de teelt op drie locaties de risico's van hagel en vorst te spreiden. Dit jaar werd een ULO-bewaring van 1,7 miljoen kilo gerealiseerd.


Co van Wiggen en Korne Barendregt

Martijn toonde zich een bevlogen ondernemer, die veel innovaties uitprobeert. Zo werkt de teler met een drierijenspuit op basis van GPS met een grasmaaier onder de spuit, oogsten de medewerkers met een plukmachine op hoogte, doet hij dit jaar een proef met RFID-tags op de kisten.


Arjan de Jong, Ko Oostdijk en Gerard Pronk

"We willen op de toekomst voorbereid zijn. De vakmensen krijgen een steeds groter areaal onder hun hoede en daarbij is automatisering voor de toekomst cruciaal." Ook bij Fruit Packing Zeeland, waar twee moderne sorteer- en voorsorteerlijnen het fruit op maat, kleur en kwaliteit sorteerden, kregen de deelnemers nog een staaltje automatisering te zien met een robot die aan het eind van de sorteerlijn de kisten op de juiste pallet plaatsten.




Rene Slabbekoorn voor de sorteerlijn


Sander en Rene Slabbekoorn


Bas Feijtel, Joost Jacobse en Pieter van Pelt


Terug van de rondleiding voor de borrel


Joost Rouwhorst, Jeffrey van Akkeren en Ko Oostdijk