Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ben Maes, Special Fruit:

"In de toekomst tot eind september Canadese kersen"

Tholen - Het Canadese kersenseizoen is al voorbij haar piek. "Dit begon de derde week van juli en duurde tot half augustus. Tot die tijd zijn de prijzen ook redelijk stabiel geweest en vergelijkbaar met andere jaren. Daarna zijn de prijzen gestegen door een afnemend volume in Canada en hogere invoerrechten", vertelt Ben Maes van Special Fruit.



Iets vroeger

De eerste aankomsten waren er rond de derde week van juli, iets vroeger dan andere jaren. Volgens hem was het goed en stabiel weer in Canada tijdens het groeiseizoen. "Dit zorgde ervoor dat de kwaliteit over het hele seizoen goed en stabiel was en is. Wel was de maatsortering over het algemeen kleiner dan andere jaren omdat de temperaturen hoger lagen." Door de vorst in België was de Belgische oogst dit jaar tot een kwart gereduceerd. "We hebben dit goed gemerkt, de meeste klanten zijn eerder van start gegaan met de Canadese." Belangrijke afnemers van de Canadese druiven zijn België, Nederland en Luxemburg. "Daarnaast nemen Duitsland, Scandinavië en Zwitserland goede volumes af." De kersen worden naar wens van de klant verpakt. "Dit kan in dozen van zowel 5 als 9 kilo, maar ook kleinverpakkingen van 300, 400 of 500 gram."


Canadese telers planten nieuwe boomgaarden op hoger gelegen gebieden.

Hoge prijs

Canadese kersen zijn niet goedkoop. "Dit door de hoge kosten van luchtvracht en de invoerrechten. Daarbij komt ook nog dat zij zeer gevraagd zijn over de hele wereld omdat ze het laatste land in het Noordelijk Halfrond zijn dat product heeft. Daarvoor wordt een hoge prijs betaald. Ook de maat, mooie donkere kleur, hoge brix en zoete smaak overtuigt de klant."




Special Fruit importeert al meer dan tien jaar kersen uit Canada. "De volumes verschillen jaarlijks. Dit hangt ook af van de lokale oogst in België en Nederland en het weer in Canada tijdens de productie." Hij verwacht wel dat het seizoen verlengd kan worden in de toekomst. "In Canada planten teler constant nieuwe boomgaarden aan op hoger gelegen gebieden waardoor ze steeds langer en later produceren. We hebben nu al productie tot einde augustus, begin september en in de toekomst zal dit richting half of misschien zelfs einde september gaan", besluit Ben.

Voor meer informatie:
Special Fruit NV
Europastraat 36
2321 Meer - België
T: +32 3 317 12 96
F: +32 3 315 08 43
www.specialfruit.be
Ben.Maes@specialfruit.be