Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tjeerd Hoekstra, Total Produce Rotterdam:

"Europa zal altijd een belangrijke markt voor Zuid-Afrikaans citrus blijven"

Tholen - Bij het Zuid-Afrikaanse citrusimportseizoen valt momenteel vooral de uitval van Navels in het oog. "In de Oost-Kaap zorgt dit momenteel op bepaalde bedrijven tot een schade van 100% van het exportvolume en ook in de West-Kaap is 25-30% van de productie verloren gegaan. Al met al een dramatische gebeurtenis voor telers die hun fruit gespleten op de grond hebben liggen", concludeert Commercieel Manager Tjeerd Hoekstra van Total Produce Rotterdam.


Een Navel farm in de Oost-Kaap

Dit alles zorgt voor goede prijzen voor de overzeese sinaasappelen, maar ook het overige citrus wordt goed betaald. "Er worden minder grapefruits verstuurd en dat zie je ook terug in de prijzen, die al vanaf het begin van het seizoen goed zijn en met een niveau tussen de 17 en 19 euro nog altijd aan de hoge kant zijn", vertelt Tjeerd. "Het citroenenseizoen kwam wat later op gang, maar ondertussen is er al wat meer naar Europa gestuurd dan vorig jaar in dezelfde periode. De prijzen zijn op dit moment met een niveau van 23-25 euro nog altijd goed, maar wel lager dan verwacht. Die verwachtingen waren dan ook hooggespannen na de goede prijzen van de afgelopen jaren. Daar zal een keer een einde aan komen, want gezien de groeiende aanplant kan een prijscorrectie niet uitblijven. Dat geldt ook voor de Nadorcott-mandarijnen waar veel bomen van zijn aangeplant, maar de prijzen momenteel nog altijd goed zijn."

Volgens de importeur is de Europese markt nog altijd belangrijke afnemer van het Zuid-Afrikaanse citrus. "Je merkt wel dat het volume meer en meer over andere continenten wordt verspreid. Markten als China, Japan, Korea en India vragen steeds meer handel en zijn inmiddels grote vaste afnemers van het Zuid-Afrikaanse product. Mondiaal gezien is er dus meer vraag naar het Zuid-Afrikaanse product hetgeen druk op de aanvoer naar Europa legt. De prijs speelt daarbij uiteraard een belangrijke rol. Opvallend is dat er vanuit de markt veel vraag is naar biologisch citrus. Die vraag overstijgt het aanbod. Ook wij proberen daar onze rol in te spelen, maar het is wel een uitdaging om aan een bepaald volume biocitrus te komen die voldoet aan de eisen van de markt."


In het pakhuis van Laeveld Sitrus

Waar de afgelopen jaren de maatregelen tegen Citrus Black Spot nog als 'het zwaard van Damocles' over de sector hingen, lijkt die zorg dit jaar voor een groot deel weggenomen. "Zuid-Afrika heeft fors geïnvesteerd in controlesystemen, waardoor het aantal intercepties aanzienlijk verminderd zijn en daarmee is Brussel vooralsnog tevreden gesteld. De gunstige klimatologische omstandigheden hebben daar zeker aan bijgedragen, maar de Zuid-Afrikaanse sector heeft een uitstekende performance geleverd", vertelt Tjeerd.

"In het geval van de Afrikaanse fruitmot worden er naar verwachting per eind november 2017 nieuwe EU importeisen geïmplementeerd. Met een systematische benadering van het beheersen van het voorkomen van het organisme tijdens de productie en de oogst op een wijze die besmetting in het te verzenden product voorkomt, zal de gevreesde cold-treatment behandeling voorkomen moeten worden. Hierbij wordt verlangd dat zowel de producent en de exporteur, als ook de importeur een rol gaat spelen."

Voor meer informatie:
Tjeerd Hoekstra
Total Produce BV
Tel: +31 10 244 84 14
thoekstra@totalproduce.nl
www.totalproduce.nl