Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Citrusvolumes Zuid-Afrikaanse SAFE goed ondanks aanhoudende droogte

Nu het citrusseizoen in Zuid-Afrika alweer drie maanden onderweg is, laat de in Kaapstad gevestigde producent en exporteur SAFE (South African Fruit Exporters) weten dat zowel de volumes als 'pack-out' prima zijn, dankzij veelbelovende nieuwe boomgaarden die nu productief worden. SAFE vertelt dat het op koers ligt om zijn oogstdoelstelling van 1,25 dozen van 2017 te behalen, wat een toename van 20% ten opzichte van vorig jaar zou betekenen. 



Het bedrijf weet dit resultaat te bereiken ondanks de droogte in de Westkaap, die voor veel problemen zorgt en het ongebruikelijk hoge aantal gevallen van navels die splijten of van de bomen vallen in de Oostkaap (in mindere mate ook in de Westkaap) waar telers onaangenaam door verrast werden.

Dries van Rooyen, algemeen directeur farming operations bij SAFE, vertelt dat zijn citrusboomgaarden in de Westkaap, Oostkaap en Limopopo tot dusver hogere volumes dan verwacht hebben opgeleverd. De goede productie kan worden toegeschreven aan de uitzonderlijke goede prestaties van jonge bomen die dit jaar productief werden, wat vooral in Limpopo het geval was.



"In Hoedspruit hebben we 15% meer citroenen geplukt en verpakt dan we hadden gehoopt. We zijn halverwege de citroenenoogst in Marble hall, waar momenteel ook de eerste navels alweer verpakt worden. In de Westkaap is 60% van de easypeelers al in dozen verpakt, 10% meer dan verwacht," vervolgt Van Rooyen.

SAFE heeft ook de grapefruitoogst al voltooid in Hoedspruit en Tshipese Farms en is begonnen met het verpakken van citroenen in de Oostkaap. "Hierna volgt de pluk van andere mandarijnenrassen, Valencia's en navels, evenals die van de laatste citroenen in de Oostkaap, Westkaap en Limpopo."



Het ongewoon warme najaarsweer heeft er in de Westkaap voor gezorgd dat de mandarijnen in de regio veel later op kleur kwamen, wat de oogst een week vertraging heeft opgeleverd. "Dit fruit heeft koude nachten nodig voor een optimale kleurontwikkeling. De lage temperaturen die we nu hebben, maakten echter een groot verschil," legt Van Rooyen uit. 

Hoewel SAFE rekening houdt met verliezen tot 50% in de navelproductie in de Oostkaap, vertelt Van Rooyen dat in deze regio slechts 3% van het totale citrusvolume van zijn bedrijf wordt geproduceerd. De gevolgen zullen daarom meevallen. "Het feit dat onze citroenen zulke goede resultaten hebben opgeleverd zal mogelijke verliezen compenseren."



Hij omschrijft de problemen met de navelteelt als een 'speling van de natuur' waar telers geen enkele invloed op hebben. "We kunnen hier absoluut niets aan doen. Wanneer we beginnen met het plukken van de overige gezonde navels in de regio zullen we deze extra goed in de gaten houden tijdens het verpakken om er zeker van te zijn dan ze geen defecten hebben." Gelukkig zijn er bij SAFE geen banen verloren gegaan als gevolg van de navelcrisis. 

Het is voor het eerst sinds 1939 dat het splijten en vallen van het fruit zulke vormen heeft aangenomen in Zuid-Afrika, zo blijkt uit een rapport van Jakkie Stander van Citrus Research International van de tuinbouwfaculteit van de Universiteit van Stellenbosch

Op basis van een onderzoek naar de uitbraak, die zijn oorsprong heeft in de Sundays River Valley, concludeert Stander in zijn rapport dat de abnormaal hoge temperaturen (40°C), de lage relatieve luchtvochtigheid (ongeveer 8%) en de vrij hoge windsnelheden (30 km per uur) tijdens de bloeiperiode eind augustus 2016 en tijdens de volle bloei op 26 september 2016 ervoor gezorgd hebben dat de stelen zijn uitgedroogd en voortijdig zijn afgesneden."

Ondertussen werken telers in de Westkaap aan nieuwe manieren om de ernstige watertekorten als gevolg van de aanhoudende droogte het hoofd te bieden. Om ervoor te zorgen dat hun citrusbomen toch voldoende geïrrigeerd worden tijdens de pluk, hebben de twee aangrenzende SAFE bedrijven Bonathaba en Zwartfontein besloten hun beschikbare middelen te delen via dammen en een pijpleidingverbinding. 

Van Rooyen vertelt dat SAFE in maart begon met de citrusoogst en het plukken en verpakken naar verwachting voor het einde van september afgerond zal hebben, wanneer de laatste volumes citroenen en Valencia's het pakstation bereiken. "Ik ben onder de indruk van de voortgang die we tot nu toe dit seizoen geboekt hebben," concludeert Van Rooyen.

Voor meer informatie:
Wibo van den Ende
SAFE
Tel: +27 21 657 4000
Mob: +27 82 556 3890
Publicatiedatum: