Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse citrusteler exporteert ondanks moeilijke omstandigheden

In de buurt van het Magaliesberg in de Zuid-Afrikaanse provincie Noordwest teelt Willem van Schalkwyk citrus voor de export op zijn SVS Boerdery. Van Schalkwyk is de enige in de regio die zich toelegt op de citrusexport.

Zijn pakstation heeft een capaciteit van 100 ton per dag en om deze reden is de citrusproductie strak gepland zodat er geen overlap tussen de verschillende rassen ontstaat. Momenteel zijn de laatste twee weken van het citroenenseizoen aan de gang dat gevolgd zal door een maand Nova en daarna door Navels (Palmer en Bihianinha) en Valencia"s (Turkey en Benny. Zodra dit alles is verpakt, zijn de rassen Midknight en Delta aan de beurt. 

Van Schalkwyk is ook van plan om Nadorcotts aan zijn assortiment toe te voegen.

In de delen van de Mooinooi regio, waar Van Schalkwyk is gevestigd, valt veel zomerregen en vormt Citrus Black Spot een probleem. De plantages van de teler worden omringd door citrusplantages waarvan het fruit bestemd is voor de sapindustrie en waar de regels voor gewasbescherming dus veel minder strikt zijn dan die voor exportcitrus. Hij past chemische middelen toe tegen zowel Black Spot als de Afrikaanse fruitmot maar zelfs dan zijn er nog teveel gevallen van Citrus Black Spot om het citrus naar de EU te kunnen exporteren. 

Hagel vormt een andere bedreiging voor de citrusteelt in dit gebied en om deze reden telen de meeste van Van Schalkwijks buren nu citrus voor de verwerkende sector.

Via Safpro en Emex exporteert hij naar Rusland, het Midden-Oosten en Canada. "De maten zijn bepalend voor de exportmarkten. Zo geeft men in Rusland de voorkeur aan grote maten. In het Midden-Oosten is de vraag voor de Ramadan groter en ik denk dat de prijzen na de Ramadan weer zullen dalen," vertelt hij. Hij is eveneens van plan om een optische sorteerlijn te installeren om beter aan de wensen van de kieskeurige markten in het Verre Oosten te kunnen beantwoorden. 






Hij levert ook rechtstreeks aan retailers, zoals de snelgroeiende retailer Choppies in Botswana, die al zijn producten afneemt met uitzondering van citroenen. Door zijn locatie bevindt Van Schalkwyk zich in een ideale positie om te profiteren van de stabiele economische situatie in Botswana. Daarnaast levert hij zijn citrus aan lokale AGF-markten in Guateng. 

De droogte heeft niet zo'n grote gevolgen gehad voor de productie dan de hittegolven van vorige zomer, die de vruchtzetting negatief beïnvloedden. Als gevolg hiervan viel er in november ongebruikelijk veel fruit van de bomen. Vanwege het kleinere volume zal het resterende fruit een grotere maat hebben, wat grotere volumes voor de Russische markt betekent. 

Voor alle rassen geldt dat de productie verminderd is maar de situatie is niet zo dramatisch als vorig seizoen. "In 2016 was onze productie 50% lager, dit jaar verwacht ik dat dit 25% zal zijn. Binnen klasse 1 is de productiedaling het sterkst, dus we zullen veel meer klasse 2 verpakken en er zullen grote volumes klasse 3 beschikbaar zijn, die op de lokale markt verkocht worden of naar sapverwerkers gaan."

Economisch gezien is er een dunne scheidslijn tussen de versmarkt en verwerking. Van Schalkwyk schat dat de arbeidskosten voor het plukken van citrus voor de export een derde hoger zijn dan wanneer het fruit voor de sapindustrie wordt geplukt. De kosten voor het plukken van Nova sinaasappelen liggen zelfs nog hoger omdat deze van de takken geknipt worden. Bij de afweging om klasse 3 citrus op de lokale markt te verkopen of naar de Magalies Citrus verwerkingsfabriek te sturen, die vlakbij zijn bedrijf is, spelen de verpakkingskosten een doorslaggevende rol.


Voor meer informatie:
Willem van Schalkwyk
SVS Boerdery
Tel: +27 14 572 3866
Publicatiedatum: