Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mohamed Ghallab, Agroegypt

Moeilijk Egyptisch sinaasappelseizoen

Het seizoen voor Egyptische Navelsinaasappelen werd gekenmerkt door grote volumes en kalibers, wat alles behalve gunstig is. Volgens Mohamed Ghallab, directeur van Agroegypt, is er op de meeste buitenlandse markten juist vraag naar kleine tot middelgrote kalibers. Een groot deel van de overvloedige Naveloogst is eenvoudigweg te groot zijn om op de belangrijkste markten vermarkt te worden.

"Dit jaar is er een groot volume Navels geoogst. In sommige teeltgebieden steeg de productie met wel 30% tot 50%. Met de ruime aanvoer van grote kalibers werd echter geen rekening gehouden. De meeste markten prefereren kleinere maten en slechts 10% tot 20% van onze huidige oogst voldoet hieraan. Dit heeft ertoe geleid dat een aantal exporteurs het seizoen al beëindigd heeft, wat zeer vroeg is," vertelt Ghallab.



Ghallab vertelt dat de markt voor Egyptisch citrus over het algemeen niet zo goed is omdat er nauwelijks vraag is naar grote maten. Een aantal Egyptische bedrijven heeft toegang tot de Scandinavische markt, waar wel vraag is naar grote sinaasappelen, maar zelfs voor deze markten is het overaanbod te groot.

Egyptische citrusexporteurs ondervinden bovendien hinder van de recente devaluatie van het Egyptische pond. "Exporteurs zijn er niet blij mee omdat het geleid heeft tot hogere kosten voor bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen. Deze materialen worden doorgaans gekocht met euro's of dollars, hetgeen gezien de actuele koers leidt tot hogere kosten."


Sommige exporteurs werken op basis van vaste prijsafspraken, waardoor zij zich moeilijk aan kunnen passen aan de huidige economische situatie. "Op dit moment zijn de prijzen voor telers goed. Voor exporteurs is dit echter niet het geval omdat deze niet goed in staat zijn de huidige schommelingen op de markt op te vangen."

Challab hoopt dat de situatie zal veranderen zodra in januari het Valenciaseizoen aanbreekt. "De vooruitzichten zijn goed en vanwege het weer zal de oogst eerder aan kunnen vangen. We verwachten middelgrote kalibers en een goede kleuring," vervolgt Ghallab.


Evenals andere Egyptische exporteurs exporteert Agroegypt zijn Valencia sinaasappelen naar Aziatische markten zoals China. Een andere veelbelovende markt is Australië, waar de vraag naar grotere kalibers sterk is. "Deze markt is wat moeilijker en niet alle exporteurs zullen met Australië zaken gaan doen. Tijdens het piekseizoen is Rusland de voornaamste afzetmarkt. De prijzen op deze markt zijn echter minder goed, wat voornamelijk te wijten is aan de concurrentie van goedkope sinaasappelen uit Turkije.


Bedrijven zoals Agroegypt hopen dat het aankomende Valenciaseizoen het matige Navelseizoen zal kunnen compenseren. "We hopen dat de markt beter wordt. Zo niet, dan heeft de Egyptische citrussector een groot probleem. We willen onze volumes graag vergroten maar zullen onze productie niet overhaast uitbreiden. Ons belangrijkste doel is het vestigen van onze merknaam door kwaliteitscitrus te leveren. Om deze reden zullen we ook dit jaar weer deelnemen aan de Fruit Logistica vakbeurs in Berlijn," vertelt Ghallab tot besluit.



Voor meer informatie:

Mohamed Ghallab
AGROEGYPT (Ghallab)
Mob +(20) 1223108044
Tel+(20) 238642048
Fax+ (20) 238642049
email: m_ghallab@agroegypt.com
Website: www.agroegypt.com
Blogspot: www.agroegypt.blogspot.com
 






Publicatiedatum: