Aandeel hardfruit BFV wordt mogelijk 70%

120 telers Haspengouw hebben keuze nog niet gemaakt

Tholen - Op woensdag 21 december 2016 was er een informatievergadering in het Veilinghuis van Veiling Haspengouw, in aanwezigheid van de directie van BFV. Hier werd aan de telers uitgelegd hoe de samenwerking van BFV en Veiling Haspengouw er momenteel uit ziet. Ook werd verteld dat ze een mooie instapregeling zouden krijgen als ze zich aansluiten bij BFV.Filip Lowette: "Mooi alternatief"
Filip Lowette van BFV blikt tevreden terug op de vergadering. "Na afloop kwamen er al een veertigtal telers naar ons toe, waar we de komende weken een individuele regeling voor gaan opstellen. Dat is al een mooie start." Op de vraag waarom een samenwerking in het verleden niet lukte en nu wel geeft Filip als antwoord dat het een samenloop is van omstandigheden. "Het is op de eerste plaats voor BFV een kwestie van ruimtelijke ordening. De site van BFV valt binnen een buitenstedelijk woongebied en we hadden een verhuisplan staan om binnen tien jaar een nieuwbouw te realiseren op 24 hectare grond vlakbij de huidige veiling. Het zou echter toch te gek voor woorden zijn als we geen gebruik maakten van gebouwen die er in de nabije omgeving al staan zodat de bestaande middelen voor de huidige activiteiten BFV beter kunnen worden ingezet. Het is een mooi alternatief om in de toekomst onze eigen activiteiten voort te zetten in de gebouwen van Veiling Haspengouw die daarvoor specifiek geschikt zijn, maar voor andere bedrijven minder bruikbaar zijn. Een andere belangrijk punt is de toekomst van de fruitteelt van Sint Truiden. Toen we hoorden dat er nog ruim 100 telers geen keuze hadden gemaakt, wilden we hier een oplossing voor bieden. Het is een belangrijke investering, maar we hopen natuurlijk dat dit zich in de toekomst haar vruchten af gaat werpen." Het personeel van Veiling Haspengouw krijgt daardoor ook meer duidelijkheid. "Wij proberen zoveel mogelijk personeel te absorberen verbonden met o.a. de verpakkings-, sorteer- en koelingactiviteiten, maar dat is ook nog afhankelijk van het aantal telers dat zich aan zal sluiten en hoe groot het totale volume zal worden." Dat wordt mogelijk heel groot. "We zitten nu op 50% van het Belgisch hardfruit en misschien komen we nu op een percentage van 70%. We kunnen er nu nog geen getal aan hangen, over enkele weken weten we meer."

Luc Bels: Nog 120 telers

Het leek erop dat bijna alle producenten bij BelOrta aansloten waren, maar volgens Luc Bels, voorzitter van Veiling Haspengouw is dat een 'kleine helft'. "Veiling Haspengouw had in totaal zo'n 300 aangesloten telers. Daarvan waren er omstreeks 120 die nog niet hadden besloten en zij krijgen nu de keuze om bij BFV aan te sluiten. Het is afwachten wat ze gaan doen, maar wij denken dat er velen zullen kiezen voor BFV aangezien het een mooie regeling is. Een deel heeft besloten om naar BelOrta te gaan, als nu het andere deel ook weer aansluit bij een coöperatie blijft het coöperatief aanbod toch in stand", vertelt Luc.

Oplossing

De directie van Groep Veiling Haspengouw heeft bij de rechtbank van koophandel de gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers gevraagd dit jaar voor de gehele Groep Veiling Haspengouw in het kader van Wet op de Continuïteit van Ondernemingen (WCO-2). "Dit betekent dat we ook de tijd hadden om uit te zoeken wat we voor onze telers konden regelen. De oplossing voor de telers is een toetreding tot BFV." Er is wel vaker geprobeerd om samen te werken tussen BFV en Veiling Haspengouw. Waarom lukt het nu wel? "Hierin spelen omstandigheden en tijdsgeest in mee. Feit is dat we nu elkaar hebben gevonden in een akkoord en we zijn hier heel tevreden over."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven