Crisis slaat toe in Argentijnse blauwe bessensector

Blauwebessentelers uit de regio Mesopotamian verkeren in een moeilijke situatie nu de volumes dit jaar onverwacht gedaald zijn. In 2016 was er nog sprake van overproductie met een prijsdaling op de internationale markten tot gevolg. Dit was met name in de Verenigde Staten het geval waar 70% van het Argentijnse exportvolume afgezet wordt.

Op basis van de oogstramingen aan het begin van het seizoen kan geconcludeerd worden dat een volume van 2 miljoen blauwe bessen niet geoogst is. 

"Telers besloten te stoppen met de pluk omdat doorgaan hen geld zou kosten," legt Omar Chiarello uit, voorzitter van de regionale Vereniging van Blauwebessentelers, waarbij 50 telers zijn aangesloten.


Telers uit Apama bespreken de oogst van 2016
 
De problemen begonnen een aantal weken geleden vanwege een overaanbod op de markt en een stagnerende consumptie wat leidde dat een forse prijsdaling. Lokale telers gingen uit van een goede productie die geraamd werd op 9 miljoen kilo. 
Hierbij gingen ook nog 70.000 potentiƫle loon-, verpakkings- en transportkosten verloren. "De scherpe prijsdaling op de internationale markt was cruciaal en heeft geleid tot een voortijdige beƫindiging van het seizoen dit jaar," vervolgt Chiarello.

 

APAMA 2016 Raad van Bestuur
 
"Het achtergebleven fruit werd weggedaan of telers snoeiden het weg. Nu richten we ons op de volgende oogst," aldus Chiarello. Uit een evaluatie is gebleken dat de toegenomen kosten voor oogsten, logistiek en de trage terugbetaling van BTW bijdragen aan een zwakkere concurrentiepositie van de binnenlandse sector.
 
 Voor meer informatie:
APAMA
Tel.: 0345 154 20 35 43
www.apama.com.ar
prensaapama@gmail.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven