Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andre Vermaak - Silverlands

Goed seizoen voor Namibische druiven ondanks waterschaarste

In de internationale druiventeelt geldt de Aussenkehr-vallei in Namibië nog als een relatieve nieuwkomer. De regio heeft echter het perfecte klimaat voor het telen van druiven. Er heerst in de vallei een heet en droog klimaat met temperaturen tot 50° Celsius. Dat is te warm voor fruitvliegen en ander ongedierte, zodat telers in verhouding tot andere teeltgebieden minder gebruik hoeven te maken van gewasbeschermingsmiddelen.

Andre Vermaak is al ruim 16 jaar in de Aussenkehr-vallei actief in de druiventeelt.


Estie du Plessis, Andre Vermaak, Nicky Watson en Jan du Plessis

In de eerste jaren werkte hij voor Capespan. In september 2014 zette hij onder de naam Silverlands echter een eigen bedrijf op. Silverlands is een van de grootste telers van de vallei. Het vastgoed wordt beheerd door een investeringsmaatschappij in Londen dat uitsluitend in de landbouw van Afrika investeert.

De vallei bevindt zich aan de oevers van de Oranjerivier, waardoor water nooit een probleem is geweest. Volgens Andre Vermaak was het water er gewoon altijd. Dat is nu echter anders.

"We hebben er nooit echt over na moeten denken," zegt Andre. "De regen die in de Limpopo-regio valt, moet de stuwmeren vullen, dan de regio rondom Johannesburg voorzien en zo onderweg alle andere stuwmeren vullen. Normaal is er genoeg water voor iedereen, maar Zuid-Afrika heeft nu al een paar jaren te maken met een droogte. Er wordt nu alleen water vrijgegeven als we het nodig hebben." Andre heeft er echter vertrouwen in dat het water door zal komen.

Een van de gevolgen van de droogte is een verminderd volume voor druivenrassen als de Sucra One. Dit volume zal met name beperkt zijn in de regio's van de Westkaap en Kakamas in Zuid-Afrika. Telers in de Westkaap moesten hun irrigatie na de oogst stopzetten, wat gevolgen zal hebben voor het volume van het volgende seizoen.

"Het seizoen van Aussenkehr zal gemiddeld zijn en misschien tot een abrupt einde komen," zegt Andre.



Verpakking op het veld
Silverland is een van de weinige bedrijven die zijn fruit nog op de plantages verpakt in plaats van in de moderne pakstations die nu als de norm gelden. Het verpakken wordt uitgevoerd in teams bestaande uit een plukker en twee verpakkers. Deze methode is minder arbeidsintensief dan het verpakken in een pakstation. De druiven zijn binnen een uur na het plukken in koelopslag ondergebracht.

"Ik houd van het idee van verpakken in het veld. De stelen blijven langer groen dan als ze worden verpakt in een pakstation en het fruit wordt niet gekneusd. We hebben weinig gevallen gehad van te lichte punnets."

"Onze werknemers zijn elke avond rond zessen thuis om te koken, hun kleding te wassen en hun kinderen te zien. Sommige stafleden van pakstations zijn niet eerder thuis dan 10 of 11 uur 's avonds en moeten om 4 uur 's ochtends weer aan het werk. En dit doen ze dan zeven dagen per week. Onze stafleden gaan echter de volgende dag goed uitgerust weer aan het werk. In het volgende seizoen stap ik volledig over op veldverpakking. Dit is het laatste jaar dat ik met een pakstation werk."

Jaren gelden werd er door retailers nog neergekeken op verpakking in het veld in Afrika. Ze wilden het fruit toen niet aannemen, maar nu geldt het als een methode die net zo hygiënisch is als bij een pakstation.


Werknemers van Silverland verpakken druiven in het veld

Markt
Tot nu toe is het echter een goed seizoen geweest. Omdat Namibië het vroegste producerende land van het zuidelijk halfrond is, kan er voordeel worden gehaald uit een marktsituatie waarin nauwelijks tot geen druiven voor handen zijn. 

"In week 49 was de situatie op de markt perfect. Als de volumes vanuit het gebied rondom de Oranjerivier in Zuid-Afrika op de markt komen, zouden ze nog steeds goede prijzen moeten kunnen krijgen," aldus Andre. "Deze prijzen gaan naar verwachting aanhouden tot week 51."

Toen het fruit vanuit Aussenkehr op de Europese markt terechtkwam, was het fruit in uitstekende staat. Het was tevens allemaal al op voorhand verkocht. Silverlands heeft de voorkeur voor het werken met een vaste prijs. Slechts 10% komt op de open markt terecht.

Het bedrijf heeft drie verschillende locaties waarop wordt geteeld. Er is een vierde locatie in Aussenkehr in aanbouw. Er is al ongeveer 500 hectare in volledige productie, terwijl er nog eens 500 hectare wordt aangeplant. Andre hoopt dat de nieuwe locatie met 2017/18 in productie is gegaan. Hij is van plan om hier alle nieuwe rassen te telen. Per jaar wordt er 8% opnieuw aangeplant met nieuwe rassen.

De huidige trend neigt naar pitloze rassen, maar er zijn nog wat druivenrassen met pit die nog steeds geschikt zijn voor de Aziatische markt. Ook in die markten is er volgens Andre sprake van steeds meer vraag naar pitloze druiven.

Op dit moment exporteert Silverlands alleen naar de Britse markt. Er zijn echter ook plannen om specifiek voor de Chinese en Aziatische markten te produceren. Telers in Aussenkehr bevinden zich in een goede positie om rode druivenrassen te leveren voor het Chinese Nieuwjaar. Dit is echter ook afhankelijk van wanneer het Chinese Nieuwjaar valt, gezien dat van jaar tot jaar verschilt.


Een uitzicht op de Aussenkehr-vallei

Uitbreiding
Op dit moment is het wegens de waterschaarste en problemen met stroomuitval lastig voor bedrijven om uit te breiden. De overheid van Namibië heeft gezorgd voor het opwekken van meer elektriciteit, maar moet nog zorgen voor de distributie hiervan. Zonder voldoende energie kan het water vanuit de rivier niet worden doorgepompt voor irrigatie.

De druivensector van Namibië heeft zichzelf voor 2020 zo'n 10 miljoen cartons ten doel gesteld. Er wordt verwacht dat er dit seizoen zo'n 6 miljoen cartons worden geëxporteerd. Met een paar jaar tijd zou het niet moeilijk moeten zijn om tot een productie van 10 miljoen te komen als er wordt gekeken naar al het nieuw aangeplante areaal en alle stukken terrein die nu nog onbeplant zijn.

"We moeten Namibië op de kaart zetten. We hebben de hele pioniersmentaliteit veranderd. Jaren geleden kon je nog alles op de markt zetten omdat er geen concurrentie was. Nu moeten echter we echter een standaard aanhouden om de rest te evenaren. Elke lading wordt nu geïnspecteerd. Dat is wat we in Namibië echt nodig hadden."

"Het PPECB heeft jarenlang onze druiven geïnspecteerd, hoewel dit voor de export niet nodig was. We hebben nu ons eigen inspectieorgaan, dat door het PPECB is getraind. Dat is mooi, want nu kunnen we met onze standaard bij elke retailer langs gaan. Je kunt dan misschien exporteren zonder te worden geïnspecteerd, maar dan krijg je nog steeds te maken met markten die je producten niet accepteren.

Namibië maakt geen gebruik van quarantaineperiodes voor nieuwe onderstammen. Ook is er geen sprake van een wachtlijst, zodat ze direct kunnen worden geëxporteerd en kunnen worden aangeplant. Dankzij het klimaat kan een nieuwe wijnrank binnen twee jaar volumes produceren.



Concurrentie
Er zijn over de jaren heen al veel voorspellingen gedaan over een land of een specifieke regio binnen een land, die dan de markt compleet over zou nemen. Deze voorspellingen zijn echter nooit echt uitgekomen.

"Er werd 30 jaar geleden gezegd dat Chili echt invloed zou hebben op de Zuid-Afrikaanse druiventeelt. Er werd ook gezegd dat Brazilië invloed zou hebben op de export vanuit Namibië. Dat is echter ook niet gebeurd. Het komt er gewoon op neer dat je je eigen productie moet perfectioneren."

De eerste prioriteit van Andre ligt bij hoe de rassen presteren. De volumes moeten winstgevend zijn en de druiven moeten een goede houdbaarheid hebben. Het duurt 30 tot 34 dagen voor de druiven in de schappen liggen. "Je kunt dan nog zulke geweldige druivenrassen hebben met zulke grote volumes en een geweldige smaak, maar als ze echter niet in een goede staat op de markt kunnen komen, gaat het nog steeds niet werken."

"We hebben hier 6 tot 8 weken aan productie. We moeten daarom kijken naar mogelijkheden voor koelopslag. Ook moeten we ervoor zorgen dat we 200.000 cartons per week kunnen leveren. Er is wat overlap met het vroege seizoen in Zuid-Afrika, maar op dat moment hebben we de beschikking over onze rode druivenrassen zoals Jack Salutem, Crimson of zwarte ARRA 14. Al deze soorten zijn dan gereed voor de oogst, terwijl Zuid-Afrika op dat moment alleen nog maar de Flame beschikbaar heeft. Als je een laat druivenras in een vroeg gebied aanplant, kun je nog steeds vroeg in januari op de markt komen als nog niemand anders deze rassen kan leveren."

Voor meer informatie:
Andre Vermaak
Silverlands
Tel: 00264 63 297359
Email: andrev@silverlands.com
Publicatiedatum: