Polen: Verdere daling aardappelprijzen

Poolse aardappelprijzen waren al laag, maar volgens experts van het Institute of Agricultural and Food Economics zullen deze prijzen alleen nog maar verder dalen. Door de grotere Poolse productie zijn de prijzen laag in vergelijking met West-Europese markten. 

In de eerste maanden van dit seizoen waren de aardappelen op boerenmarkten lager dan vorig jaar. Nu de prijzen nog verder zullen dalen, kan de gemiddelde aardappelprijs op markten uitkomen op €19,64 per ton, ongeveer 13% lager dan in het voorgaande seizoen. 

De prijzen bij groothandelaren zijn eveneens sterk gedaald. Het gemiddelde prijsniveau van aardappelen bij groothandelaren zal ongeveer €11,74 per ton zijn, vergeleken met €17,61 per ton in het vorige seizoen en een gemiddelde van €14,68 per ton voor de afgelopen 5 jaar. 

De lage prijzen ontmoedigen telers om hun productie te verhogen. De prognose is dat het teeltoppervlak in 2017 zal afnemen tot 300.000 hectare. Met gemiddelde weersomstandigheden zou dit leiden tot een oogst van 8,7 mln ton, 5% minder dan in 2016. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven