Kleinere productievolumes minneola

"Beste Israëlische grapefruit seizoen sinds jaren"

Door de lage grapefruitproductie zal het seizoen korter duren. Oron Ziv van Befresh Europe: "Het is nog vroeg, maar ik heb na een paar zware jaren een goed gevoel over het grapefruitseizoen." De vroege grapefruit is vooral voor de Europese markt, maar wordt ook naar China geëxporteerd. "De vraag vanuit Azië is ook goed, maar regulering is veel strenger. Daardoor is het lastiger naar deze landen te exporteren." Door betere prijzen en hogere vraag is de markt beter dan de afgelopen jaren.


 
Redelijke prijzen
"Je kunt grapefruit nu voor redelijke prijzen verkopen. Vorig seizoen was er een opening in de markt omdat Zuid-Afrika de markt al had verlaten. Toen Turkije en Spanje op de markt kwamen, stortte deze helemaal in en maakten we geen kans meer." Dat is dit jaar niet het geval. Het lagere volume heeft gezorgd voor goede prijzen voor Israëlisch grapefruit. De prijzen daalden iets toen de Europese grapefruit op de markt kwam maar voor het eerst sinds jaren overwegen telers om meer grapefruitbomen te planten. "We kunnen nog geen conclusies trekken, maar het is sowieso al beter dan in de afgelopen 4 à 5 jaar."


 
Minneola doet het altijd goed rond de Kerst
"We proberen altijd zo vroeg mogelijk te beginnen met het minneolaseizoen om te zorgen voor goede prijzen vóór het begin van de kerstperiode," vertelt Ziv. De vroege minneola start rond eind november/begin december. "Je loopt altijd het risico dat je een deel verliest door greening, wat betekent dat je het fruit sneller moet verschepen. Dit is echter niets nieuws. Voor de minneola richten we ons op de Nederlandse en Belgische markt en in mindere mate op de Franse
markt." De Israëlische hoeveelheid van minneola stijgt niet meer en de productie wordt lager.
 
Veelbelovende oogst
"Tot nu toe is het weer gematigd geweest, waardoor de kwaliteit er goed uitziet. We moeten echter afwachten hoe de markt onze productie zal opnemen." Veel exporteurs proberen naast Europa ook markten te vinden in Noord-Amerika om het risico te spreiden. De grote oogst ziet er veelbelovend uit.

Zwakke euro
Alle citrusseizoenen in Israël zijn 1 à 2 weken vroeger gestart door het weer. De productie is iets lager, maar de prijzen zijn goed. Veel exporteurs kijken naar dollarmarkten, omdat de dollar sterker is dan de zwakke euro. De situatie voor citrus ziet er al met al goed uit in Israël dit jaar.
 
Voor meer informatie:
Oron Ziv
BeFresh Europe Ltd.
Tel: +972 4 6191736
Fax: +972 4 672 5001
Mob: +972 52 325 2464
oron@befreshcorp.net
www.befreshcorp.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven