Ongebruikelijk jaar voor Siciliaanse citrusteelt

"Dit jaar is de citrusproductie vrij laag, met name bij sinaasappelen. Producenten hadden niet alleen te maken met het CTV-Citrus Tristeza Virus maar kampten ook met andere problemen zoals de warme winters van laatste jaren, verminderde bloei en wisselende oogsten. Daarbij viel er in september veel neerslag," vertelt Corrado Vigo, landbouweconoom en voorzitter van de Ordine dei Dottori Agronomi e dei Dottori Forestali van Catania.
Vigo legt uit dat de regen en droogte een cyclisch patroon vertonen dat zich iedere 10-11 jaar herhaalt. Vreemd genoeg loopt deze cyclus gelijk aan die van de zon. We verwachten in december nog meer neerslag."


Afgezien van de weersomstandigheden zijn er ook nog een aantal ziekteverwekkers, schimmels en Phytophthora die zich verspreid hebben als gevolg van de temperaturen. "De aanhoudende regen in september heeft voor een uitbraak van Phytophthora citrophthora gezorgd waardoor veel fruit verloren is gegaan. In oktober ontstond er daarbij ook nog een plaag van Ceratitis capitata. 

Veel onrijpe sinaasappelen zijn van de bomen gevallen en er hangen veel beschimmelde vruchten aan de bomen. De regio's Scordia, lentini, Palagonië en Mineo zijn getroffen door een verschroeiende wind, die het fruit en de bomen heeft aangetast. "We hielden al rekening met een productiedaling maar nu zullen de volumes nog lager uitvallen."

Nieuwe rassen
"Er zijn maar weinig nieuwe rassen. Producenten willen hun bomen vervangen. Dit geldt vooral de exemplaren die getroffen zijn door het Citrus Tristeza Virus, maar dit brengt grote kosten met zich mee. De laatste inschrijving voor aanbestedingen eindigde in 2012 en er is nog geen nieuwe geopend. Als we dan zien dat onze sinaasappelen vorig jaar verkocht werden voor €0,04, mag duidelijk zijn dat het heel moeilijk zal worden om dit jaar met een positief resultaat af te sluiten, laat staan om investeringen te doen."Men moet ook niet vergeten dat de aanpassingen van plantages tijd vergen. "We hebben het over zeven tot acht jaar voor een volledige productiecyclus. Een ander probleem is de verkrijgbaarheid van bomen. In Sicilië produceren we 1,5 tot 2 miljoen bomen. Om de getroffen gebieden te herstellen, zijn echter 24 tot 25 miljoen bomen nodig en dat zal 12-13 jaar gaan kosten."

Concurrentie
"Evenals andere jaren komt ons fruit tegelijk op de markt met Spaanse sinaasappelen en Israëlische grapefruit. Ik denk dan aan de Fransen, die eerst producten van eigen bodem kopen en pas daarna kijken naar import-AGF. In Italië daarentegen lijkt het als of men zit te wachten op buitenlandse AGF."Contact:
Corrado Vigo
Email: corrado@vigo.it
Web: www.vigo.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven