Special Jaaroverzicht 1-14 januari

Record voor REO én Nederlandse AGF-sector

Uiteraard gaan we nog fuseren en overnames doen", zo zei CEO Marleen Vaessen van Greenyard Foods voor de Kerst 2015. In januari werd de eerste overname bekend. Greenyard Foods heeft namelijk een overeenkomst bereikt betreffende de overname van Lutèce, een marktleider in champignonconserven, en versterkt hierdoor haar positie als wereldleider in groenten en fruit. Lutèce is een wereldleider in de markt van hoog kwalitatieve champignonconserven. De onderneming beschikt over twee moderne productievestigingen in het zuiden van Nederland, meer bepaald in Velden en Horst, en telt ongeveer 190 medewerkers. Management raamt de omzet over het volledige jaar 2015 op €100 miljoen.Gebrs. Van Aarle verkoopt vanaf de eerste week van 2016 het nieuwe bananenmerk "Hola Banana!". Dit nieuwe bananenmerk wordt naast Chiquita verkocht en biedt antwoord op de groeiende behoefte aan meerdere prijs- en kwaliteitsniveaus binnen het bananen assortiment. Hola Banana! bananen zijn klasse 1 bananen verkrijgbaar in 18,14 kilo dozen met herkomst Costa Rica of Panama. Hola Banana! bananen zijn afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerd plantages, wat staat voor een eerlijke en duurzame teelt. Chiquita introduceert Hola Banana! deze maand in heel Europa.

De aanslagen in Parijs hadden een grote impact op de handel. De aanslagen ijlden in januari nog altijd na op de Parijse groothandelsmarkt. "Sinds de aanslagen ligt Rungis op zijn gat. Mensen zijn gewoon bang om naar het centrum van Parijs te gaan. Ik heb nog nooit zo'n rustige Kerst hier meegemaakt. Kruideniers en toko's in het centrum hebben een stuk minder omzet. Er zijn tussen Kerst en Oud en Nieuw ook genoeg Franse kruideniers dichtgegaan", vertelt de Nederlander Nico Schaft, die met 888 Fruit Company een verkoopunit heeft op Rungis.De REO Veiling blikt tevreden terug op 2015. Met een productomzet van 165 miljoen euro is dit het tweede beste seizoen ooit voor de West-Vlaamse tuinbouw. 2010 staat nog steeds op één qua omzet. Toen werd bijna 178 miljoen euro gehaald. Volgens Algemeen Directeur Paul Demyttenaere is het een goed jaar geweest. "We zijn 21% gegroeid ten opzichte van 2014 en we groeien ook in volume met bijna 5%."Simon en Renske Dragt en hun team begonnen 2016 met een jubileum. Hun groentezaak, De Echte Groenteman in Vollenhoven, bestond 3 januari 25 jaar. Een hele prestatie in een tijd waarin steeds meer middenstanders het afleggen tegen de supermarkten. "We zijn blij en tevreden en willen onze klanten bedanken voor het jarenlange vertrouwen door hen te belonen met leuke acties gedurende het jaar 2016. Het belangrijkste is dat we met onze tijd meegaan. In het begin leverden we naast de traditionele AGF handel veel rauwkost. Het assortiment is inmiddels flink uitgebreid met onder andere maaltijden die zowel afgehaald als bezorgd kunnen worden."Op Tweede Kerstdag is Co van Rooijen op 87-jarige leeftijd overleden. Dat werd in januari 2016 gemeld. Van Rooijens' leven stond in het teken van fruit en de fruitveiling. Met het mulo diploma op zak trad hij in de voetsporen van zijn vader, die de baas van de Wijkse fruitveiling was.

Voor stakingen in de Rotterdamse haven moeten we heel wat jaartjes terug. Van donderdag 7 op vrijdag 8 januari 2016 vond de eerste massale havenstaking in dertien jaar plaats. Vrijdag rond 15:00 uur gingen de ploegen weer aan het werk. De staking begon precies 24 uur eerder. Van te voren was al aangekondigd dat de staking precies een etmaal zou duren. Havenwerkers van ECT en Uniport blokkeerden de poorten. Daardoor konden vrachtwagens ook RST op Heijplaat een tijd lang niet bereiken.2015 was een bijzonder jaar voor de Nederlandse groenten- en fruitsector. Er waren import en exportrecords. De importwaarde steeg met zeven procent naar 5,1 miljard euro. De productiewaarde steeg met 13 procent naar een totaal van 3,4 miljard euro. In volume daalde de export van Nederlandse groenten en fruit met drie procent. Consumenten kochten drie procent minder verse groenten en een half procent minder vers fruit. Voor veel groenten viel vanwege het klimaat het internationale aanbod in het voorjaar en de zomer lager uit met hogere prijzen tot gevolg. Overall een tevredenstellend jaar.Dit jaar viert HDG haar 35-jarig bestaan. In 35 jaar heeft HDG zich ontwikkeld tot een vooraanstaand inspectie- en expertisebureau op het gebied van groenten en fruit. Er is meer nieuws: de oprichter en eigenaar van het bedrijf – Otto de Groot – treedt terug als algemeen directeur. Hij presenteert met trots het nieuwe managementteam:Medio 2015 startten de telersverenigingen Best of Four en Van Nature besprekingen om samen te werken. Op 31 augustus jl. maakten zij bekend een intentieverklaring getekend te hebben om te fuseren. Op hoofdlijnen hadden beide verenigingen elkaar snel gevonden, maar uiteindelijk zijn ze er niet in geslaagd om in de uitwerking tot elkaar te komen. Daarom hebben Best of Four en Van Nature hun fusiebesprekingen gestaakt. Beide coöperaties hebben de eigen achterban hier inmiddels over geïnformeerd.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.