"Malaise op Europese citroenmarkt"

Het citroenenseizoen ging moeizaam van start met een tekort aan goede maten en prijzen die ongekend hoog waren. In de loop van het seizoen stabiliseerden de prijzen zich echter. De vooruitzichten voor het seizoen 2016-2017 zijn totaal anders, vertelt Francisco Vicente Gea, directeur van het Murcia gevestigde bedrijf Belsan."Vorig jaar steeg de afzet wereldwijd naar recordhoogtes maar dit jaar gaat de Europese markt door een dip wat betreft de citrusconsumptie. Het zal een moeizaam seizoen worden. Hopelijk dalen de temperaturen nog wat verder zodat de citrusafzet een impuls krijgt."

Francisco vertelt dat de citroensector in Murcia blijft groeien wat in de toekomst mogelijk zal leiden tot nog meer moeilijke seizoenen. "Veel telers hebben hun sinaasappelplantages vervangen door citroenenplantages."

Jaarlijks vermarkt Belsan ongeveer 15 miljoen kilo citrus, waarvan 90% geëxporteerd wordt. "We richten ons exclusief op Spaanse citroenen en importeren niet uit het zuidelijk halfrond buiten het seizoen. In de zomermaanden ligt de aanvoer dan ook stil."

Het bedrijf belevert traditionele markten, cateringbedrijven en retailers in onder meer Polen, Hongarije, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Frankrijk. 

"Europa is altijd onze voornaamste markt geweest maar gezien de dalende afzet en de lage prijzen, zijn we dit seizoen begonnen met de export naar Canada waar onze producten betere prijzen opbrengen. We hopen volgend seizoen ook naar het Midden-Oosten en Azië te kunnen exporteren," vervolgt hij.

"We zijn al ruim 25 jaar gespecialiseerd in de teelt van citroenen maar dit jaar vermarkten we ook sinaasappelen uit eigen teelt wat tot dusver een groot succes is gebleken."

Voor meer informatie:
Francisco Vicente Gea Belmonte
Belmonte Sánchez Belsan S.L
Vereda silvestres , 1
30139 El Raal, Murcia. Spain
Tel: +34 968 870 168
francisco@belsansl.com
www.belsansl.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven