Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

VS: één van de slechtste blauwebessenjaren ooit

"De markt voor blauwe bessen begint los te komen," zegt Paul Smit van California Fruit Company. Er was eerder sprake van een krappe markt, maar het aanbod uit Argentinië begint toe te nemen en de prijzen worden lager. Naast Argentinië importeert Paul Smit ook blauwe bessen uit Peru en gaat hij vlak voor het nieuwe jaar overschakelen naar het aanbod uit Chili. Nieuwe rassen
"Over het algemeen was het een zwaar seizoen voor blauwe bessen," zegt Smit. Voor een deel had dit te maken met de weersomstandigheden in Argentinië, die hebben geleid tot een beperkt aanbod. De grootste reden voor de schaarste op de markt was echter het feit dat veel telers hebben geëxperimenteerd met verschillende rassen. "Er is veel geëxperimenteerd op basis van de Duke-variëteit. De nieuwe variëteiten geven echter niet altijd de opbrengst die telers ervan verwachten," aldus Smit. 

In Chili werd er wegens de financiële schade door handelsembargo's minder aangeplant. De blauwe bes als gewas lijkt riskant te zijn en als gevolg daarvan neemt het areaal af. De blauwe bessen worden vervangen door meer stabiele producten. "We zien hetzelfde gebeuren in Californië. Telers worden door lage prijzen gedwongen om het areaal te verminderen. Daardoor was dit jaar een van de ergste jaren voor blauwe bessen ooit."

Biologische blauwe bessen
Smit denkt dat de Amerikaanse markt voor biologische blauwe bessen marginaal gaat zijn. "De wetgeving rondom biologische teelt wordt steeds strenger en steeds minder realistisch. Het wordt te moeilijk om biologische blauwe bessen te telen." De biologische blauwe bessen worden volgens hem verkocht voor hoge prijzen. "Hoewel consumenten wel zeggen dat ze biologische blauwe bessen willen, willen ze er uiteindelijk niet zoveel voor betalen."Stabiele markt voor bramen
De markt voor bramen heeft echter positievere vooruitzichten. Tijdens het negen maanden lange seizoen voor bramen in Mexico schommelt het volume van het aanbod. "Het aanbod uit Mexico is op dit moment stabiel," zegt Smit. "Op dit moment is de productie daar in volle gang en zijn de prijzen gemiddeld." Volgens het Amerikaans Ministerie van Landbouw was de prijs voor een tray Mexicaanse per 12 november bramen $16,21 (€15,25). 

Voor meer informatie:
Paul Smit
California Fruit Company
Tel: (+1) 877-378-4811 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven