Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa ruimt 100.000 ton appelen door boycot

Bij de start van het nieuwe seizoen voor de Europese appelen laat de totale productie een daling zien van één procent. Op prijsniveau valt de markt duidelijk in twee delen uiteen. De markt voor de verse appelen is beter dan het voorgaande jaar, terwijl de markt voor industrieappelen instortte.

De totale productie in Europa staat op 11,3 miljoen ton, dat is een daling van 2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit totaal volume verhuld echter de ontwikkelingen in de verschillende lidstaten. Hoewel Polen een plusje noteert, is in grote delen van Centraal- en Oost-Europa de oogst gedecimeerd door een late vorstperiode. Sneeuw en vorst in april reduceerde de oogst in Slovenië, Oostenrijk, Slowakije, Kroatië, Tsjechië en Hongarije. In Oostenrijk werd de oogst het hardst geraakt. De productie daalde met 82 procent.



Roemeense wetgeving
De schade in de andere landen liep uiteen van 8 tot 78 procent van de oogst. Voor aangrenzende landen geeft de situatie de mogelijkheid om de export naar deze markten te vergroten. Naast Polen zijn er echter meer landen die een plus noteren voor het volume. Duitsland, Spanje, Roemenië, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk zagen de oogst groter uitvallen. In verschillende landen is dat het gevolg van nieuwe plantages die in productie komen. Dit geldt onder andere voor Polen. In andere landen, zoals Duitsland, Spanje en Roemenië, herstelde de oogst na een slecht voorgaand seizoen.

De Europese Unie is een van de marktleiders op het gebied van de appelteelt. Binnen de EU zijn vijf landen goed voor 77 procent van de productie. Dit zijn Polen (30%), Italië (20%), Frankrijk (13%), Duitsland (9%) en Spanje (5%). Het Spaanse areaal daalt gestaag. De telers rooien de appelbomen om steenfruitbomen te planten. Roemenië kan daarentegen opklimmen in de ranglijst. De regering heeft een voorstel aangenomen dat met ingang van januari 2017 stelt dat retailers minimaal 51 procent van het fruit uit een 'short supply chain'. Dat kan een stimulans geven aan de binnenlandse fruitteelt.



Nieuwe rassen
Zo'n 25 rassen worden op commerciële basis geteeld in Europa. Deze rassen brengen meer dan 10.000 ton op. daaronder zijn onder andere Golden Delicious, Gala's en Idared, die het meest geteeld worden. Het patroon verschilt echter wel per lidstaat. Waar de Golden Delicious de grootste is in Italië, Frankrijk en Spanje is de Elstar veruit de grootste in Duitsland en Nederland. Idared is daarentegen de grootste in Polen en Hongarije. De Gala, die wel in de top 3 meest geteelde rassen staat, is in geen van de lidstaten de grootste. Nieuwe rassen als de Pink Lady, Kanzi, Rubens, Tentation en Kiku zien hun marktaandeel stijgen. In Nederland hebben deze nieuwe rassen een aandeel van 10 procent.

Naast de commerciële teelt is er een deel niet-commerciële teelt. Niet alle lidstaten hebben cijfers over deze teelt, maar uit de beschikbare gegevens blijkt wel dat deze teelt groeit. Zeker in Duitsland en Hongarije. In totaal wordt gerekend met een groei van 16 procent, wat overeenkomt met 1,24 miljoen ton appelen. Dat is ruim voldoende om de verliezen in Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië te compenseren.



Import via Nederland en VK
Het grootste deel van de appelen blijft binnen de Europese grenzen. Over de afgelopen vijf jaar werd gemiddeld 2,2 miljoen ton appelen tussen de lidstaten verhandeld. daar tegenover werd 400.000 tot 800.000 ton ingevoerd van buiten de EU. Dat komt overeen met 3 tot 6 procent van het volume. Naar verwachting betekent de forse lagere oogst in Oost-Europese landen dat er meer ingevoerd zal worden uit buurlanden.

Op importgebied zijn drie landen goed voor 70 procent van de aanvoer. Die landen zijn allemaal te vinden op het zuidelijk halfrond en de handelsstroom is vooral zichtbaar buiten het Europees seizoen. Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn samen goed voor 58 procent van deze import. Nederland functioneert voor de appelen als een doorvoerhaven naar het Europese achterland, het grootste deel wordt geëxporteerd.



Gesloten grenzen Rusland
De export van Europese appelen zal dit jaar licht stijgen. Door de gesloten grenzen van Rusland zijn de lidstaten op zoek gegaan naar andere markten in Oost-Europa, Noord-Afrika, Midden-Oosten en Brazilië. Daarbij hadden de landen wisselend succes. Het meest succesvol was de export van Gala, Granny Smith, Golden Delicious en Red Delicious. Daarnaast waren landen die al voordat de boycot werd afgekondigd bezig waren met nieuwe markten succesvoller in het openen van nieuwe markten. De belangrijkste exportmarkten in 2015/2016 waren: Wit-Rusland, Egypte en Algerije. De grootste exporteurs, samen goed voor 90 procent van de Europese uitvoer, zijn: Polen, Italië, Frankrijk, Litouwen en Griekenland.

Normaal heeft de EU geen regelingen om product uit de markt te nemen, maar als gevolg van de Russische boycot stelde de EU in 2014 een interventiemaatregel in. In dat eerste jaar werd er ruim 14 miljoen ton appelen uit de markt genomen. Dat volume is in de jaren daarna gedaald. Tussen juli 2015 en 2016 werd 100.000 ton uit de markt genomen.