Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rapport CGC:

"Zuid-Afrikaanse exporteurs mijden Spaanse havens"

In plaats van er op in te zetten dat aan de fytosanitaire eisen wordt voldaan, vermijden Zuid-Afrikaanse exporteurs de Spaanse havens. Dat schrijft het Citrus Management Comittee (CGC) in een rapport. De branchevereniging voor Spaanse im- en exporteurs analyseerde de strategie van de Zuid-Afrikanen in reactie op de druk vanuit de sector en de maatregelen van de EC rond het risico op fytosanitaire overschrijdingen.



De Zuid-Afrikaanse sector geeft rond de 1 miljard rand (66 miljoen euro) per jaar uit om te garanderen dat het fruit aan de Europese normen voldoet. Het rapport stelt dat toen de EU een "symbolisch" veto instelde in 2013 het einde van het Zuid-Afrikaans seizoen bijna voorbij was. Het volume, dat in Spanje werd ingevoerd, daalde drastisch. Tussen januari 2015 en augustus 2016 werd 120 ton ingevoerd. Voor de hele EU staat dat importcijfer op 1,1 miljoen ton.

Het rapport stelt dat de Zuid-Afrikaanse exporteurs de Spaanse havens mijden en kiezen voor 'satelliethavens' die gebruikt worden om de Spaanse markt te bevoorraden. Zo zou Portugal 24 keer meer importeren. Van 2.445 ton in 2005 naar 59.000 ton in 2015.
Publicatiedatum: