"Het ziet er naar uit dat een groot volume toch geoogst kan worden"

Aardappeltelers slaken zucht van verlichting

Tholen - Even leek het doemscenario werkelijkheid te worden, maar dit weekend slaakten aardappeltelers een zucht van verlichting. Er kon weer gerooid worden! Momenteel zijn de producenten daar ook druk mee bezig. "Eindelijk werkte het klimaat mee en konden we van start gaan. De sector was in de weken hiervoor enorm nerveus en vroeg zich af wanneer het eens zou gaan regenen. Nu mag de regen trouwens wel weer ophouden", zegt Bart Nemegheer van de Aardappelhoeve lachend. "Het beste weer om te rooien is namelijk bewolkt en niet te koud."

Er kan toch geoogst worden

"Iedereen is meteen met man en macht aan het werk gegaan. Alles moet nu de grond uit, het liefst binnen een recordtempo. De temperaturen zitten op dit moment mee en er vallen ook niet te veel buien, dus het loopt allemaal goed. In de regen kan namelijk niet worden geoogst, het moet wel droog zijn. Als de temperatuur voorlopig deftig blijft, ziet het er naar uit dat een groot volume toch uit de grond gehaald kan worden. Het is logisch dat producenten bang waren. De kans om de aardappelen te kunnen oogsten, werd dagelijks kleiner. Het bleef maar droog. En als het naar eind oktober loopt, is er ook meer kans op nachtvorst. Telers hadden slapeloze nachten. Er zit een enorm kapitaal in de grond."Hoge prijzen

"De prijzen liggen hoog en dat blijft voorlopig nog wel zo", verwacht Bart. "Er ligt druk op de termijnmarkt en er is nu ook geen enkele reden waarom de prijzen zouden gaan dalen. De opbrengst per hectare ligt niet hoog en er is nog steeds te weinig volume op de markt. Vrije handel is er eigenlijk niet en telers die aan industrie leveren moet moeite doen om aan hun contracten te voldoen. Prijzen liggen rond de 200 euro per ton." Hij maakt nog een extra opmerking voor mensen die denken dat aardappeltelers nu heel veel gaan verdienen: "Dat is zeker niet altijd het geval. De opbrengst per hectare ligt lager en dit seizoen is er door de weersomstandigheden meer geld in de teelt en gewasbescherming gestoken. De prijs ligt dus terecht op een hoog niveau."

Voor meer informatie:
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt
T. +32 - 051 40 25 00
F. +32 - 051 40 95 01
www.deaardappelhoeve.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven