Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gijs van den Oever, Van den Elzen Groenteverwerking:

"Ik verwacht dat er een preitekort zal ontstaan"

Tholen - "Het is weer een uitzonderlijk jaar voor de prei aan het worden", constateert Gijs van den Oever van Van den Elzen Groentenverwerking. "De vele regenval heeft het planten bemoeilijkt, zodat de telers in heel Europa niet op tijd hebben kunnen planten. Vervolgens hebben we een hele periode zonder regen achter de rug. Inmiddels lijken de weersextremen bijna een trend te worden!"



"De warme nazomer was voor de preiconsumptie niet best. In ons vak geldt het 'vrouwen bloot, handel dood' en bij temperaturen rond de 30 graden pakken mensen geen steel prei uit het schap. Voor ons is het dus prima dat het wat kouder wordt", verklaart Gijs. "Op dit moment is bij ons de aanvoer redelijk rustig. Omdat er normaal in deze periode lagere prijzen worden gerealiseerd, hebben we daar ons teeltplan op aangepast. Maar door de bovengenoemde omstandigheden is nu het aanbod niet overweldigend. De prijzen zijn redelijk hoog geweest en de afzet verloopt volgens plan."


Gijs van den Oever en Paul van den Elzen

"In Nederland schommelen de prijzen tussen de 55 en 60 cent en Belgiƫ zit met een prijsniveau rond de 80 cent nog wat hoger. Ik verwacht dat de komend tijd een tekort aan prei zal ontstaan. Iedereen haalt minder kilo's van zijn perceel dan andere jaren en dat gaat ongetwijfeld zijn uitwerking krijgen in de markt. Daarnaast slaat het weer om, dus zal de vraag alleen maar toenemen. Met minder aanbod en meer vraag staat er wat te gebeuren op de preimarkt."

Voor meer informatie:
Van den Elzen Groenteverwerking
Duifhuizerweg 21
5406 TB Uden
Tel: +31(0)413-782 999
Mob: +31(0)6-27050202 (Gijs)
Mob: +31(0)6-54795196 (Paul)
info@elzengroentenverwerking.nl
www.prei.nl