Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU ziet Turkse citroenen als verhoogd risico

De Europese commissie heeft in maart 2016 unaniem besloten om Turkse citroenen officieel te beschouwen als een product met een verhoogd gezondheidsrisico. Turkse citroenen die in het seizoen van 2016/2017 naar de EU worden geëxporteerd, zullen daarom strenger worden gecontroleerd op residu van gewasbeschermingsmiddelen.

De Turkse citroenen zijn toegevoegd aan Annex I van Verordening (EC) No 669/2009. Dit is een lijst van producten die bij invoer bij grenzen van EU-landen strenger worden gecontroleerd. De lijst wordt regelmatig herzien op basis van de gevoerde inspecties en informatie van andere controlerende instanties.

De Turkse citroenen worden op deze lijst opgenomen omdat er in 2015 sprake was van 10 partijen met een verhoogd gehalte aan biphenyl-residu. Uit analyse bleek dat de gehaltes neerkwamen op 8,56 mg/kg. De maximum waarde die door de EU hiervoor is ingesteld is echter 0,01 mg/kg.

Eerder hadden zich al vergelijkbare incidenten voorgedaan in 2009, 2010, 2011 en 2013. Dit laat zien hoe het officiële controlesysteem van Turkije voor fytosanitaire producten ontoereikend is. Veel van de gewasbeschermingsmiddelen die in Turkije worden gebruikt zijn in de EU verboden. Ook wordt er in Turkije te weinig geïnspecteerd en zijn er te weinig laboratoria voor handen die voor deze inspecties geschikt zijn.

De Spaanse belangenorganisatie voor citroenen en grapefruit, Ailimpo, ziet het besluit als erkenning door de EU van het risico dat wordt gevormd door de Turkse citroenen. Ook benadrukt de organisatie dat deze beslissing duidelijke informatie geeft aan leveringsketens en Europese consumenten over de problemen rondom Turkse citroenen en daarmee indirect de veiligheid van Spaanse citroenen bevestigt. 

Voor meer informatie:
Ailimpo
Tel: +34 968 21 66 19 
Fax: +34 968 22 09 47 
Publicatiedatum: