Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Romain Cools over de impact van het weer op het seizoen:

"Belgisch aardappelseizoen wordt geen 'business as usual"

Tholen - Momenteel is het best spannend op de Belgische aardappelmarkt. Alles wijst erop dat het geen gewoon seizoen gaat worden. "Het groeiseizoen voor aardappelen leek vrij normaal wat betreft de gemiddelde zonneschijn, neerslag en temperaturen. Deze weersomstandigheden werden echter gegroepeerd in blokken. Zo bleek de neerslag in juni een historisch record te zijn en zijn de hoge temperaturen van eind augustus zeldzaam. De huidige temperaturen van boven de 30° C voor half september blijken sinds 1901 nog nooit gehaald. Kortom, het kan niet anders of ook de aardappel zal zich gestresseerd gevoeld hebben met deze extreme weersomstandigheden", legt Romain Cools van Belgapom uit. 

Weinig neerslag van betekenis in de zomer
Hij vervolgt: "De gevolgen worden stilaan duidelijk: de areaaluitbreiding met een kleine 10 % in België is wellicht verloren gegaan door niet opgekomen pootgoed (als gevolg van de koude lente) en de overstroomde velden als gevolg van de zondvloed in juni. De hoop dat een goede maand augustus en september – die traditioneel instaan voor een toename van de kilo's in de aardappelpercelen – de zaak nog konden rechttrekken is intussen ook vervlogen. Behalve wat buitjes links of rechts is er weinig neerslag van betekenis gevallen in de zomermaanden."

Merendeel velden ligt er niet fris bij
"De proefrooiingen van PCA en diverse bedrijven tonen aan dat voor de meeste variëteiten de opbrengsten onder de gemiddelden scoren en dat er de voorbije weken weinig tonnen zijn bijgekomen. Wellicht zullen de verschillen in kwaliteit en kwantiteit tussen de variëteiten en de percelen frappant zijn. Sommige aardappelvariëteiten staan nog groen en zullen wellicht eindigen met een normale opbrengst, maar het merendeel van de velden ligt er 'niet echt fris bij', om het verbloemd te stellen. Komt daarbij dat er zich in enkele variëteiten kwaliteitsproblemen als groeischeuren blijken te stellen. De juiste omvang van de impact van deze groeiomstandigheden op de totale oogst zal zich de komende weken duidelijker aftekenen."
 
Nog vroege aardappelen in de grond
Dat is nog niet alles. "Bovenop stelt zich het probleem dat de droogte ervoor zorgt dat de aardappelen in de meeste regio's in ons land niet kunnen gerooid worden. De bodem is beenhard en enkel mits beregening kan men rooien voor onmiddellijke verwerking. Nog heel wat vroege aardappelen zitten nog in de grond en wachten op de aangekondigde neerslag van dit weekend om de rooimachines op de percelen toe te laten."


 
Effect op de markt
Het effect van de situatie als gevolg van het weer is nu ook duidelijk op de markt. "Daarbij mag men niet uit het oog verliezen dat het aandeel van vrije aardappelen in de primeuroogst in ons land beperkt is (zo'n 10 – 15 %) en het gros in contractteelt zit. De laatste Belgapomnotering van vorige vrijdag maakte trouwens melding van afwijkende, hogere prijzen voor onmiddellijke rooi van partijen met bepaalde kwaliteit. De noteringen in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland liggen op dezelfde hoogte, met eenzelfde basis en hogere prijzen op basis van variëteiten en kwaliteit. En dit ondanks het feit dat de definitie voor frietaardappelen tussen België en Nederland toch verschilt (bijv. 35 mm opwaarts in ons land en Frankrijk tegen 40 mm in Nederland en Duitsland). Soms wordt dit uit het oog verloren."

Geen 'business as usual'
"Het effect van deze extreem droge omstandigheden op de vrije prijs zal deze week wellicht nog doorgetrokken worden. Als de aangekondigde herfst dit weekend zijn intrede doet zal het rooien van de aardappeloogst wellicht hervatten en de markt zal dan wel volgen." Hoe de bewaaroogst eruit zal zien en welke de evolutie van de vrije markt zal zijn voor de rest van het seizoen is het nog afwachten. Romain: "De termijnmarkt danst naar hogere noteringen en staaft de verwachtingen bij velen dat de vrije marktprijs dit jaar hoog zou uitvallen. Het is onmogelijk nu reeds het effect op de prijzen in de winkel of de productie en export van diepvriesaardappelen in te schatten, maar het wordt stilaan duidelijk dat voor de Belgische aardappelketen het seizoen 2016-2017 geen 'business as usual' zal worden."

Voor meer informatie:
Belgapom
T +32 (0)9 339 12 49