Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland: aardappeloogst valt in het water

Het is dit jaar geen goed jaar voor de Zwitserse aardappelproducenten. Nadat de aardappelen afgelopen jaar al te maken kregen met slechte weersomstandigheden, dreigt de oogst van dit jaar letterlijk in het water te vallen. De eerste aardappelproducenten hebben hun oogst voor dit jaar reeds afgeschreven en hun aardappelveld omgeploegd.


Foto: Op veel plaatsen hebben de aardappelproducenten hun oogst reeds afgeschreven.

"Concrete cijfers hebben we pas eind augustus, maar één ding is duidelijk: het wordt geen goede oogst", bevestigt Irene Vonlanthen, directeur ad interim van de 'Vereinigung Schweizer Kartoffelproduzenten' (VSKP).

Binnenlandse productie blijft belangrijk
Groot was de oproer binnen de aardappelbranche toen het 'Bundesamt für Landwirtschaft' (BLW) begin dit jaar in overleg ging over het verordeningspakket 2016. Met name de voorgestelde aanpassing van het importregime voor consumptieaardappelen zorgde voor onvrede.

De tot nu toe geldende koppeling aan de binnenlandse productie is niet meer van deze tijd, aldus het BLW, en zij stelde daarom het veilen van de basishoeveelheid voor (6500 ton) en het principe 'die het eerst komt, die het eerst maalt' voor extra hoeveelheden aardappelen.

De Zwitserse aardappelbranche was het hier totaal niet mee eens. De verandering van het systeem zou volgens haar verregaande gevolgen hebben voor de Zwitserse aardappelindustrie. De branche gruwelde vooral van het idee dat branchevreemde actoren plotseling toegang zouden krijgen tot importcontingenten. Bovendien vreesde men dat de producentenprijzen nog verder onder druk zouden komen te staan.

Beslissing nog open
Dat het huidige systeem niet helemaal probleemloos loopt meent Swisspatat echter ook. De brancheorganisatie stelt echter voor dat voortaan het marktaandeel moet bepalen wie welke hoeveelheid mag importeren.

Dit marktaandeel van een importgerechtigde importeur bestaat hierbij uit a) de binnenlandse productie en b) de importhoeveelheid in de afgelopen periode. Het voorgestelde systeem heeft zich reeds nu al bij groenten en fruit bewezen, schrijft Swisspatat verder. Daarmee zou de binnenlandse productie niet overvloedig worden. Het voorstel vanuit de branche is bij het BLW in goede aarde gevallen, zo meldde het BLW op aanvraag van 'BauernZeitung'. In hoeverre deze mini-hervorming doorgevoerd zal worden staat echter nog open.

De Bondsraad zal vermoedelijk in september beslissen welke regelingen werkelijk in werking treden en welke voorstellen men laat vallen.

Bron: Julia Overney, www.bauernzeitung.ch
Publicatiedatum: