Special Jaaroverzicht 16-31 augustus

Hagel treft fruittelers op grote schaal vlak voor de pluk


De REO Veiling noteerde de afgelopen zes maanden een omzet van 93 miljoen euro. Dat is 26% meer dan in dezelfde periode in 2014. Ook de prijszetting was niet slecht. "Toegegeven: de eerste jaarhelft van 2014 was bijzonder slecht en dit jaar hadden we ook geen strenge winter", Dit vertelt directeur Paul Demyttenaere aan Focus WTV. "Noord-Europa was zeker een vragende partij voor wintergroenten. Er was daar een schaarste."

Chiquita heeft de winst over het tweede kwartaal 2015 zien verdriedubbelen. De stijging is te danken aan een verbetering in het bedrijfsresultaat in de kernactiviteiten van het bedrijf. Het bedrijfsresultaat voor het bananensegment steeg met 52,3% naar $66 miljoen over het kwartaal. Het salade- en gezonde snacksegment zag een verbetering van 284,9% naar $28 miljoen dollar.


Na een dienstverband van meer dan 21 jaar nam Gerty Dijk wegens pensioengerechtigde leeftijd afscheid van onze firma. Deze week is Gerty voor het laatst werkzaam binnen ons bedrijf met als definitieve "laatste" werkdag, zaterdag 22 augustus a.s. Op woensdagavond 19 augustus a.s. wordt er vanaf 18 uur een feestje georganiseerd bij ons aan de zaak en zullen we gezamenlijk het glas heffen en op feestelijke wijze afscheid nemen.


Levarht groeit en breidt uit met in totaal 7.000 vierkante meter bedrijfsoppervlakte en 19 extra laad- en losdocks. Dit zal in twee fasen gaan gebeuren en gisteren is de eerste paal voor fase 1 feestelijk geslagen. In het voorjaar van 2016 beschikt Levarht dan over 4.000 extra vierkante meter bestaande uit 10 koelcellen, 8 laad- en losdocks en kantoorruimte. De koelcellen kunnen afzonderlijk ingesteld worden op de juiste bewaartemperatuur zodat men het brede assortiment producten nog beter kan opslaan.


Eind augustus bezochten wij de groothandelsmarkt van München. Ondanks dat het nog vakantie was in Bayern, was het tamelijk druk op de markt. Het aanbod zomerfruit was nog vrij groot, maar de handelaren zaten midden in de overgangsperiode van zomer naar herfst. München heeft de grootste Grossmarkt van groenten en fruit in Duitsland. Deze is na de markt in Barcelona en Parijs de derde grootste in Europa met een enorm aanbod van versproducten. De groothandel is opgericht in 1912. In totaal zijn er zo'n 120 handelaren en importeurs aanwezig op de groothandelsmarkt. Deze hebben niet altijd een stand in de hal, maar soms alleen een kantoor in het grote gebouw naast de markt.


De export van Nederlandse appelen en peren viel in de eerste helft van 2015 zeventien procent lager uit t.o.v. 2014. Een groot deel van de oogst werd tegen lage prijzen eind 2014 al verkocht. Een lager aanbod door een koud voorjaar is de oorzaak van drie procent minder export van groenten in de eerste helft van 2015. Dit blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis op basis van KCB exportcijfers.


In de afgelopen jaren daalde in Nederland de consumptie van verse groenten en fruit. Er is nog geen ommekeer te zien. In de eerste helft van 2015 kochten Nederlandse huishoudens 3 procent minder verse groenten en bijna evenveel vers fruit als in 2014. De gemiddelde prijs die de consument voor een kilo verse groenten betaalde, lag 1 procent boven het niveau van 2014.


Het laatste weekend van augustus werd de jaarlijkse Cibel Classic gehouden. Groep A. de Witte organiseert al enkele jaren de Cibel Classic. Dit is een familie-event waarbij personeel, klanten, winkeliers, relaties, sympathisanten, vrienden en familie uitnodigen om op een informele manier eens kennis te maken met het bedrijf, maar vooral om een leuke dag te beleven. Daarbij zijn er enkele fiets- en wandeltochten georganiseerd, is er een heerlijke barbecue en chocoladefontein voorzien, sampling van Cibel-appelsienen, Chiquita-bananen en Zespri-kiwi's en heel wat kinderanimatie. De dag werd afgesloten met een optreden van Niels Destadsbader.


Haspengouwse fruittelers zijn flink geraakt door de hagel en regen van 13 augustus. Volgens Luc Vanoirbeek, die al bijna dertig jaar actief is als adviseur bij Boerenbond, is de situatie voor verschillende telers zeer ernstig. "We spreken in totaal over zo'n 600 hectare. Dat is aanzienlijk. Met name appelen zijn getroffen, omdat die kwetsbaarder zijn dan peren."

Bananen- en ananasteler Fyffes verbetert de resultaten in het eerste halfjaar. De Ierse bananengroep noteerde een groei van 9,1% naar 34,3 miljoen euro. De EBITDA notering steeg met 12,4% naar €39,5 miljoen en de inkomsten stegen met 8,7% naar 644,3 miljoen. Fyffes zegt de resultaten in de bananen en ananassector verbeterd te hebben en ook de Amerikaanse import van meloenen deed het erg goed.


Op 28 augustus 2015 was de laatste werkdag van Hero Haak bij Staay-van Rijn. Hiertoe werd Hero in de bloemetjes gezet en mocht hij van personeel enveloppe en attentie ontvangen. Hero is op 1 januari 2005 begonnen bij Staay en heeft dus 10 dynamische jaren in de groenten- en fruithandel in het algemeen en bij Staay Food Group in het bijzonder meegemaakt en daar in Venlo ook op de hem bekende wijze leiding aan gegeven.


In deze week presenteerde GroentenFruit Huis in Bunnik voor een vijftigtal leden zijn plannen voor een collectieve communicatiestrategie. Doel van deze campagne is gedragsverandering bij de consument te bewerkstelligen, te beginnen in Nederland. Ambitie is een consumptiegroei van 5 procent van groenten en fruit. Sympathie voor het plan overheerste na de presentatie.


Lang leken de fruittelers in Nederland de dans te ontspringen wat hagel betreft, maar in de nacht van 30 op 31 augustus trok er - net voor de pluk - hevig noodweer vanaf het zuidwesten naar het noordoosten van het het land, waarbij het lokaal flink tekeer ging met stevige onweersbuien, zware windstoten en grote hagelstenen. Zowel in Zeeland, West-Brabant als de Betuwe resulteert dit plaatselijk in een enorme schade. Voor de fruittelers die het treft, is het dramatisch omdat de meesten deze of volgende week zouden starten met de fruitoogst.Wanneer het gewas opdroogt, zal de totale schade later vandaag duidelijker worden, maar vast staat dat er een groot gebied is geraakt.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.