Special Jaaroverzicht: 1-30 juni

Borrels, beurzen en boycotverlenging

Eind mei werd Bram Troost door zijn familie verrast met een besloten feest omdat hij 25 jaar actief in de AGF-handel is. Voor deze gelegenheid waren enkele relaties uit binnen- en buitenland uitgenodigd om samen met de familie dit heugelijke feit te vieren. Bram had het gevoel dat er iets niet klopte "want iedereen meed mij de laatste dagen of ik een ernstige ziekte had".Feest bij Inverness Transport in Zevenaar. Op 1 juni was het precies tien jaar geleden dat directeur Richard van den Dolder zijn bedrijf startte. Anno 2015 is Inverness Transport een allround logistiek bedrijf dat tegen de stroom in groeit.
Twee jaar lang werkte Richard van den Dolder vanuit de zolderkamer in zijn huis.
Inmiddels telt Inverness Transport vijf medewerkers en houdt het bedrijf kantoor op een mooie zichtlocatie langs rijksweg A12 in Zevenaar.Zespri presenteerde de jaarcijfers over 2014/2015 met goede cijfers. De kiwi-omzet kwam uit op 1,6 miljard dollar, een stijging van 16 procent ten opzichte van 2013/2014. De export steeg met 18 procent naar 1,1 miljard dollar ten opzichte van het voorgaande jaar. "Deze sterke resultaten hebben we bereikt dankzij de inspanningen van de telers, de andere schakels in de ketens en de Zespri-teams wereldwijd," aldus Mr. McBride. Zespri verkocht 69 miljoen trays Kiwi Green uit Nieuw-Zeeland, met de hoogste gemiddelde opbrengst per hectare van 53.884 dollar en een sterk resultaat per tray van 6,01 dollar.

Een product kan nog zo mooi uit de grond of uit de kas komen, als het verder in de keten niet juist behandeld wordt, kan de waarde razendsnel dalen. Tijdens het AGF Trendcafe gisteren werd daarom het belang van logistiek behandeld. Hoe kun je de kwaliteit van je product bij de eindgebruiker garanderen als je niet weet wat er tussentijds mee gebeurt? Hoe krijg je controle over de keten? Wij maakten een fotoreportage.Handelsbedrijf Hortica bestaat dit jaar 25 jaar. Ben Messaoud begon in 1990 vanuit een klein kantoortje in Enkhuizen met de verkoop van AGF voor de industrie. Inmiddels is Hortica ook volop actief op de versmarkt en nemen ook biologische AGF een belangrijk aandeel in van de handel. Hortica is vanaf het begin af aan actief in export voor de industrie. Door heel Europa worden groothandelaren, conservenfabrikanten, groentensnijderijen, diepvriesbedrijven en drogerijen van groenten en fruit voorzien. Sinds 2009 is de oudste zoon Mons in het bedrijf gekomen. In 2012 volgde de tweede zoon Menno.Sinds juni is Urs Luder, CEO van Greenstar Kanzi Europe, opgevolgd door Henry Müller. "Maar ik blijf actief binnen GKE, onder meer om het nieuwe perenras Cepuna en de Greenstar-appel op een hoger plan te krijgen."

Op 8 juni ging onze Duitstalige website en dagelijkse nieuwsbrief www.freshplaza.de officieel van start. Onze nieuwe collega Philip Peusmann zal vanuit Duitsland met zijn team dagelijks de Duitse AGF-handel informeren over al het nieuws uit de AGF-sector.Vorige week werd voor de tweede keer de London Produce Show georganiseerd. Het evenement ging op woensdagavond van start met een drukbezochte cocktailparty. Donderdag was de beursdag. Bezoekers en exposanten toonden zich enthousiast over de hoge kwaliteit van de aanwezigen.

De Nederlandse vers-onderneming Hessing Supervers heeft met wederzijdse instemming Van Gorp Greenfood overgenomen. Van Gorp Greenfood is gevestigd in Belfeld, gemeente Venlo en levert vers gesneden sla en groenten voornamelijk aan de foodservice markt. Als onderdeel van de overeenkomst neemt Hessing ook Dutchgrowers over, een teeltbedrijf voor ijsbergsla. Over de hoogte van het overnamebedrag doen beide partijen geen mededelingen.Al jaren is de REO Veiling bezig met site Vuylsteke. In 2008 was het nog een vervallen deel van een metaalbedrijf naast de veiling met zware chemische vervuiling in de grond. In 2010 kocht de REO Veiling de site, de afgelopen jaren is het gesloopt en de bodemsanering is voor een belangrijk deel gerealiseerd. "Door de sanerings- en afbraakplicht hadden we de tijd om erover na te denken hoe we de site konden integreren in de werking van de REO Veiling en onze logistiek optimaliseren naar producent en koper.Half juni vond de United Fresh plaats in Chicago. Voor het eerst organiseerde de Holland Fresh Group, in samenwerking met het Ministerie van Economische zaken een Holland-paviljoen. Bij deze een overzicht van de Nederlandse en Belgische standhouders.JASA bestaat 30 jaar. Om dat te vieren, organiseerde de Alkmaarse producent van verticale verpakkingsmachines demodagen voor geïnteresseerden en relaties. Hoewel de fabrikant ook op de Fruit Logistica staat, is dit een betere manier om te netwerken: "Hier heb je meer tijd voor de relaties" aldus Sandra Pannekeet. Voor de gelegenheid waren alle machines tentoongesteld.

Halverwege 2008 kwam het plan vanuit de Vlaamse regering om een bedrijventerrein in de omgeving van het regionaal stedelijk gebied van Antwerpen te starten. De keuze viel al snel op Sint-Katelijne-Waver", vertelt Karolien Heirman van POM Antwerpen. "Gezien het belang van Sint-Katelijne-Waver voor de tuinbouw en de nabijheid van veiling BelOrta werd bovendien beslist om op dit regionaal bedrijventerrein enkel plaats te bieden aan bedrijven, die gerelateerd zijn aan de land- of tuinbouw. Het nieuwe bedrijventerrein sluit onmiddellijk aan op het bestaande bedrijventerrein van ongeveer 115 hectare.In Venlo werd op 19 juni 1915 de Coöperatieve Veilingvereeniging Venlo opgericht. Precies 100 jaar later werd op het feestterrein van 'Lekker Venlo' het jubileumfeest 100 jaar ZON gevierd met leden, medewerkers van ZON, klanten en relaties. Ruim 1.000 mensen waren aanwezig om het eeuwfeest met de coöperatie te vieren. Eerder die dag ontving ZON het predicaat Koninklijk uit handen van Commissaris van de Koning in Limburg, de heer Theo Bovens. Precies om 24.00 uur werd het glas dan ook geheven op het podium om het feest op knallende wijze te voltooien.In opdracht van logistiek vastgoedspecialist WDP Nederland realiseert Heembouw een nieuw bedrijfspand voor Staay-Hispa op bedrijventerrein Nieuwland Parc in Papendrecht. De nieuwe bedrijfshuisvesting wordt een state-of-the-art warehouse, dat bestaat uit 7.500 m2 hal met koelcellen en circa 2.100 m2 kantoor en wordt gerealiseerd tegenover het reeds bestaande pand van Staay Export, gelegen in Alblasserdam. Dit bestaat uit ruim 6.500 m2 hal, inclusief entresol en circa 1.500 m2 kantoor.

Afgelopen vrijdag stemde een meerderheid van de aandeelhouders van Greenyard Foods in met de voorgenomen bedrijfscombinatie met Univeg en Peatinvest. In mei ging de Europese mededingingsautoriteit al akkoord met de samenvoeging. Daarmee is de weg vrij voor de bedrijven om de bedrijfscombinatie te realiseren. De bedrijven gaan verder onder de naam Greenyard Foods Group met in totaal ruim 44,4 miljoen uitstaande aandelen. De aandelen Univeg en Peatinvest worden 'geruild' voor een vergelijkbaar aantal aandelen in Greenyard Foods.Op maandag 22 juni vond de jaarvergadering plaats van de drie federaties van FVPhouse: Belgapom, Vegebe en Fresh Trade Belgium. Aansluitend werd een presentatie gehouden door Edwin De Boeck, hoofdecononoom Corporate KBC en sprak Romain Cools over het ketenoverleg in de Belgishe agro-voedingssector en leidde een debat met Dirk Decoster (Agristo/Fevia), Marc Rosiers (Boerenbond), Karel Van Eetvelt (Unizo) en Nathalie de Greve (Comeos).Uitgeverij Boekhout heeft een jubileummagazine in de Nederlandse en Engelse taal gerealiseerd ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van FarmPack BV. Het magazine geeft een indruk van het bedrijf in Kapelle en hoe het bedrijf zich van teeltbedrijf heeft ontwikkeld tot Nederlands grootste producent van diepvries maïskolven en soft fried groenten.Op 24 april 2015 heeft de Smurfit Kappa Group (42.000 medewerkers) haar Solid Board (massiefkarton) activiteiten in de Benelux, Engeland, Frankrijk en Noorwegen verkocht aan de Duitse investeringsgroep Aurelius AG (München). Met ingang van 22 juni 2015 zullen deze bedrijven hun activiteiten voortzetten onder hun nieuwe naam Solidus Solutions. Onderdeel van Solidus Solutions zijn de vier kartonfabrieken in Bad Nieuweschans, Oude Pekela, Hoogkerk Coevorden (Nederland) en de vier converting bedrijven in Oude Pekela, Bergen op Zoom (Nederland), Hoogstraten (België), Corby (Engeland) evenals de verkoopkantoren in Frankrijk en Noorwegen. Solidus Solutions heeft een omzet van 250 miljoen euro en er zijn circa 850 medewerkers werkzaam.De internationale food retailers Delhaize Groep (Delhaize) en Koninklijke Ahold N.V. (Ahold) hebben vandaag bekend gemaakt dat zij overeenstemming hebben bereikt om te fuseren. Hoewel de concerns het zelf een fusie noemen, neemt Ahold in feite Delhaize over. 61 procent van de aandelen van het nieuwe bedrijf zijn in handen van aandeelhouders Ahold, 39 procent van aandeelhouders Delhaize.
Dat de fusie van Ahold en Delhaize ook voor AGF-leveranciers gevolgen gaat hebben, staat als een paal boven water. "Ahold-Delhaize verwacht € 500 miljoen te besparen door voor 80% goedkoper in te kopen. Geen efficiency dus, maar nog meer macht", concludeerde vollegrondsgroententeler en LTO-bestuurder Jan Roefs vanmorgen na bekendmaking op twitter.Gisteren leek het er op dat Rusland de boycot met een half jaar zou verlengen, eenzelfde termijn als de verlenging van de Europese sancties. Gisteravond tekende president Poetin een decreet waarin de verlening van de boycot wordt vastgelegd. Opvallend, de boycot wordt niet verlengd met een half jaar, maar met een jaar. De termijn start op 6 augustus 2015, wat betekent dat de grenzen nog tot 6 augustus 2016 gesloten zullen blijven.

Vol ongeloof en verdriet hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze collega Maarten Wagemans. Maarten werkte sinds 2 augustus 2010 als inkoper bij Rungis. Met grote waardering voor zijn inzet en betrokkenheid zullen wij Maarten herinneren als een hardwerkende enthousiaste collega, die bijzonder geliefd was. Zijn kennis, passie en enthousiasme voor AGF was aanstekelijk, zijn gedrevenheid en ervaring zullen door ons allen erg gemist worden. We verliezen in Maarten, naast een zeer gewaardeerde waardevolle collega, een vriend.Ruim 2.500 bezoekers wisten donderdag 25 juni de weg naar de Appeldag in Cothen te vinden. Dit is meer dan het dubbele van 2 jaar geleden. DLV Plant en NFO-kring Midden-Nederland kijken als organisatoren terug op een uitermate geslaagde Appeldag, die werd gehouden op het Fruitteeltbedrijf van Toon Vernooij. Vanaf half elf in de morgen stonden zo'n 120 bedrijven en organisaties klaar op de infomarkt om de bezoekers te ontvangen. Zij toonden hun nieuwste producten en diensten. Dit keer was er weer veel te zien op het gebied van mechanisatie en lag de focus op de duurzame fruitteelt.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven