Special Jaaroverzicht 16-30 mei

Mei: de maand van Haspengouw en Univeg

Staay Food Group (SFG) had maandagochtend 18 mei de primeur om als eerste containers te lossen op de splinternieuwe barge-terminal in Alblasserdam. De vestiging Staay Export, onderdeel van SFG, is slechts 300 meter verwijderd van de nieuwe terminal. "Als SFG importeren wij een behoorlijk volume uit Midden- en Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Wij zien de tendens dat meer en meer rederijen met de deepsea-carriers naar de nieuwe Maasvlakte uit gaan wijken, waardoor het financieel zeer interessant wordt om de containers via de binnenvaart naar Alblasserdam te brengen", zegt Alexander Visser.Veiling Haspengouw is vanaf begin 2015 op zoek naar een samenwerkingspartner. Er is nog niets concreet, maar diverse bronnen uit de sector bevestigen dat de gesprekken met Univeg al in een vergevorderd stadium zijn. Veiling Haspengouw zelf gaf aan dat ze met meerdere partijen om de tafel zitten.Eind mei kondigden de De Raad van Bestuur van Veiling Haspengouw en UNIVEG in een persconferentie aan dat zij een intense vorm van commerciële samenwerking onderzoeken. Hierover ondertekenden ze een Letter of Intent waarbij UNIVEG een participatie zou nemen in twee filialen van Veiling Haspengouw, H-Fruit en H-Ppack. AIF, het investeringsfonds van Boerenbond, zal het project ondersteunen met een achtergestelde lening. De afronding hiervan is onder voorbehoud van een Due Dilligence, de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten en de goedkeuring van de Nationale GMO autoriteit. In de overwogen structuur, blijft Veiling Haspengouw als coöperatie bestaan. Ze wordt versterkt met een uitbreiding van de afzetkanalen in een structuur die een correcte prijs voor de telers garandeert.
De samenwerking tussen Veiling Haspengouw en Univeg is vrij uniek omdat niet op alle gebieden wordt samengewerkt. Univeg neemt een participatie van respectievelijk 51 en 50% in H-Fruit en Hp-Pack, de handels- en verpakkingsonderdelen van Veiling Haspengouw. Univeg is al jarenlang klant van Veiling Haspengouw en op deze manier wordt de toekomst voor Veiling Haspengouw breder op afzetgebied en Univeg krijgt sneller toegang tot lokaal product en telers.
Univeg is onderdeel van Greenyard Foods. In aanloop naar de vergadering in juni publiceerde Greenyard Foods een rij documenten, die inzage geven in de fusie en de bedrijven. Samen is de fusiegroep meer dan 900 miljoen euro waard, waarbij rekening gehouden wordt met een synergiepotentieel van ruim 150 miljoen euro. De aandelen worden gewaardeerd op 21,7 euro boven de huidige koers van 17,7 euro.
Greenyard Foods (Euronext Brussel: GRYFO) maakt bekend dat Deprez Holding NV bevestiging heeft ontvangen dat de Europese Commissie zich niet verzet tegen de aangekondigde transactie en dat ze deze beschouwt als zijnde in overeenstemming met de interne markt en het Europese Economische Ruimte (EER) Verdrag. Dit is een belangrijke nieuwe stap naar de combinatie van Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest met als doel een wereldleider in groenten en fruit te vormen.In Spanje hebben de telersverenigingen Coexphal en Ecohal in mei de onderhandelingen gestart om te komen tot een fusie. Als dit doorgaat, ontstaat een van de grootste ondernemingen in de Europese groenten- en fruitsector, waarin veel tuinbouwbedrijven uit Almeria en Granada zijn verenigd.Keuzes maken, we doen het dagelijks. Maar waarom kiezen we nu eigenlijk voor chips in plaats van een komkommer? Harm Veling van de Radbout Universiteit Nijmegen vertelde tijdens het European Vegetable Strategies-congres over hoe de consument denkt. "De intentie om gezond te eten is er wel, maar toch blijven consumenten verkeerde keuzes maken en neemt het aantal obesitas-gevallen alleen maar toe. Hoe kan dat? Want veel mensen geven er namelijk wel om."Een heuse mijlpaal voor A.C. Loogman in Aalsmeer, waar de aardappelgroothandelaar eind mei de eerste paal van het nieuwe pand sloeg. "Eén van de vele mijlpalen in de 62 jaar dat Loogman bestaat", benadrukte Christine Loogman, terwijl ze terugblikte op de start van het bedrijf op de Centrale Markt door vader Arie met zijn zoons Peter, Arie, Ben en dochter Ellie.

Op 23 april 2015 is Ton van den Nouweland tijdens een rondreis door Cuba overleden. Ton is ruim 40 jaar aan Aweta verbonden geweest als verkoper Nederland/Benelux.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.