Special Jaaroverzicht 16-31 maart

Feest Frukar, Food Center, Fresq


Op 16 maart werd de Costa Rican Star bij EuroFruitPorts gelost. Het schip is onlangs deels vernieuwd en in het midden is ruimte voorzien voor 48 containers. Bovenop de luiken is een automatisch liftsysteem (SLS) gebouwd, waardoor de bananen per acht pallets uit het ruim gehaald worden en automatisch naar boven gehesen.

De Zuid-Afrikaanse Citrus Growers Association of South Africa (CGA) adviseerde een exportstop van citrus naar Spanje. Directe aanleiding is een brief van de Spaanse autoriteiten waarin staat dat Zuid-Afrikaans citrus een grotere bedreiging is voor de verspreiding van CBS dan citrus uit andere derde landen. Daarom wil Spanje het Zuid-Afrikaans citrus strenger controleren.


Bij een Duitse AGF-handelaar in Völklingen (Saarland) heeft de politie een grote partij drugs in beslag genomen. In bananendozen zat meer dan 300 kilo cocaïne met een waarde van zo'n 20 miljoen euro. De dozen waren afkomstig uit Zuid-Amerika en gelost in de haven van Rotterdam. Het personeel van de AGF-handelaar ontdekte de lading en belde de politie.


Hoewel de euro weer een beetje aan waarde won ten opzichte van de dollar, heeft de neerwaartse trend sinds halverwege vorig jaar gevolgen voor de handel. Waar een zwakkere euro voor Europese exporteurs voordelig kan uitpakken, baart dezelfde koersontwikkeling exporteurs buiten de eurozone zorgen.


Het Europese Hof van Justitie heeft in hoger beroep Dole in het ongelijk gesteld. De zaak was door Dole aangespannen na een uitspraak uit 2013 waarin de bananengigant veroordeeld werd voor kartelvorming. Naast Dole werden in 2013 ook Del Monte en Weichert veroordeeld voor ongeoorloofde prijsafspraken.


Op de plaats waar ooit Veiling Westland-Noord was gevestigd, startte eind maart een nieuwe, overdekte groothandelsmarkt. Twee weken vond een 'sneak preview' plaats voor geïnteresseerden. De eerste negen bedrijven hebben zich inmiddels aangemeld voor Food Center Westland, zo vertelde directeur Herwi Rijsdijk van ABC Westland Beheer.


De globale omzet van alle bij het VBT aangesloten veilingen bedroeg € 805,8 miljoen in 2014 en lag hiermee in de lijn van 2013 (€ 800,6 miljoen). Hierbij dient opgemerkt te worden dat het VBT in 2014 opnieuw mocht rekenen op het lidmaatschap van Veiling Haspengouw, wat een vergelijking van de totale VBT-veilingomzet enigszins vertekent.


Zachtfruit is een groeiende markt. Naast aardbeien doen blauwe bessen het al jaren goed, maar ook frambozen en andere bessen worden populairder. Tijdens het zesde Global Berry Congress, dat 23 maart plaatsvond in het Mainport hotel in het hart van Rotterdam, stonden de uitdagingen van de sector en specifiek het zachtfruit segment centraal.

Op 17-03-2015 is Amigio Foodpacking door de rechtbank in Den-Haag failliet verklaard. Als curator is mr. J.A.M. Reuser aangesteld. Amigio Foodpacking was actief als loonverpakker en im- en exportbedrijf van (biologische) AGF. Het bedrijf was al een aantal maanden niet meer actief. Het afgelopen jaar raakte Amigio Foodpacking verstrikt in een geschil met verpakkings- en handelsbedrijf Duel Pack.

Het onterecht uitgekeerde GMO-geld in de FresQ-zaak moet 'in beginsel' wel teruggevorderd worden. Dat staat in een nieuwe brief van staatssecretaris Dijksma. Het gaat om 22,7 miljoen euro Europees GMO-geld dat tussen 2006 en 2008 onrechtmatig is uitgekeerd aan telersvereniging FresQ. De Europese Commissie heeft dit geld teruggevorderd van de Nederlandse overheid, maar die heeft het niet teruggevorderd van de betrokken telersverenigingen.


Op 26 maart werd het Groentecongres geopend door staatssecretaris Dijksma. Ze stipte in haar toespraak één van de aanleidingen van het evenement aan. "De Nederlandse groentesector wordt wereldwijd geroemd", sprak ze. "In drie op de vier supermarkten wereldwijd ligt Nederlands product. Je zou verwachten dat de Nederlandse consument enthousiast is over groenten en ze genoeg consumeert. Het tegendeel is waar."

De Groot Fresh Group BV te Hedel heeft het minderheidsbelang van Borgers Holding in Borgers Groep BV recent overgenomen. Zij verkrijgt daarmede een 100% belang in Borgers Groep BV. Over de inhoud van de transactie wordt verder geen mededelingen gedaan


Frukar vierde haar 25-jarig jubileum op haar eigen locatie op het handelscentrum in Barendrecht. Zo'n vierhonderdvijftig leveranciers, klanten en andere relaties uit binnen- en buitenland waren aanwezig om dit onder het genot van een hapje en drankje te vieren.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.