Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Tukije: lage oogst citroenen zorgt voor hoge prijzen

In Cukurova, Mersin, heeft een koude winter en de eerste sneeuw sinds jaren een impact gehad op de citrusteelt. Citroenen zullen duurder worden, omdat de laagste oogstopbrengst sinds 10 jaar wordt verwacht. 

Ahmet Dursen Sahin, de voorzitter van de Vereniging Voor Citrustelers in Mersin (MERTUB), gaf een verklaring over het begin van de oogst van het nieuwe citrusseizoen. "We denken dat dit de laagste opbrengst in tien jaar zal zijn. Dit komt door de sneeuw in de winter en het erg onvoorspelbare weer. De ene dag was het koud, de ander zonnig, dan weer regenachtig. Dit zorgde voor beschadiging in de bomen tijdens het vruchtzettingsstadium."

Ahmet benadrukt dat de lage opbrengst terug te zien zal zijn in de prijzen. De hoge prijzen citroenen zijn vaker nieuwsonderwerp geweest in dit jaar. De prijs van citroenen vanaf de teler komt per kilo neer op €0,44 tot €0,48. "Ik denk dat deze prijs verder toe zal nemen omdat het volume dit jaar zo laag is. We zullen compenseren voor de lage opbrengst met hoge prijzen. De prijzen zijn hoger dan die van vorig jaar. Vergeleken me vorig jaar denken we dat de piekprijzen hoger zullen zijn. We willen de consumenten niet boos maken, maar als de opbrengst laag is en de prijzen niet hoog zijn, gaan we problemen krijgen."

Ahmet stelt dat de opbrengst in Mersin en Adana met 40% af zal nemen. Wegens de lage opbrengst moeten de prijzen hoog zijn om telers te kunnen redden.

"We willen dat consumenten goedkope citroenen krijgen"

Volgens Ahmet is het grootste probleem dat een kilo citroenen dat voor €0,48 bij de teler wordt verkocht, op markten verschijnt voor €2,50 tot €2,80. "In de zomer zagen we citroenen die verkocht werden voor €2,50 tot €2,80. We hebben hier echt van te lijden. Mensen dachten dat telers enorme winsten maakten. Citroenen zijn een medicinaal fruit en we willen dat iedereen in staat is om het te kopen. We willen de prijzen naar normale niveaus reduceren, maar alleen als we verkopen voor €0,48 kunnen we overleven. We moeten telersverenigingen en samenwerkingsverbanden de verantwoordelijkheid geven om deze prijssituatie weg te werken. Telers moeten zelf producenten met hun producten bereiken. We moeten ook de markt op.

"Sneeuw beschadigde het citrus"

Teler Huseyin Sarikose zei dat in vergelijking met vorig de productie dit jaar een stuk lager is. Deze winter was de eerste in lange tijd dat er zulke koude maanden werden meegemaakt. "De sneeuw beschadigde direct het citrus en heeft dit jaar een negatief effect gehad op de citrusbomen. We denken dat de prijzen hoger zullen zijn dan vorig jaar. We hebben geen profijt van de hoge prijzen. Over het algemeen zijn het de tussenpersonen die hiervan profiteren."

Bron: milliyet.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.