Jan Vermeiren, Exofi:

"Tekorten en hoge prijzen voor veel exoten"

Tholen - Het is vrij rustig in de handel. Opvallend is dat bij veel producten sprake is van tekorten en hoge prijzen. Dit vertelt Jan Vermeiren van Exofi. "Neem Spanje bijvoorbeeld, daar is de productie van avocado en mango 40 tot 50% minder dit seizoen. Hierdoor liggen de prijzen een stuk hoger dan andere jaren. Dit heeft ook een enorme invloed op de verkoop, al is de periode naar Allerheiligen toe altijd een stuk rustiger."Prijzen verdubbeld
Hij vervolgt: "Voor de Spaanse Bacon-avocado wordt 8 tot 9 euro per kist gegeven. In normale seizoenen was dat 4 tot 5 euro. En dat is nog maar een groene variëteit, die steeds meer marktaandeel verliest. De Hass zijn nog veel prijziger, zo rond de 15 à 16 euro per kist, het dubbele van anders." Ook van veel andere exoten ligt de aanvoer een stuk lager. "Van ananas schijnt er tot 60% minder volumes te zijn. Dit heeft te maken met klimatologische omstandigheden in Costa Rica. Ik denk dat er in 20 jaar nog nooit zo'n schaarste is geweest." Volgens hem zijn er daarnaast ook tekorten van producten uit diverse Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen onder invloed van El Niño. "In Peru zijn er veel minder asperges en mango's. Ook loopt Brazilië achter met de mangoproductie. Andere exoten die hoge prijzen hebben zijn peulen en bonen uit Kenia."

Spaans citrus

Exofi biedt sinds enkele jaren ook Spaans citrus. "Het Clementineseizoen is nu begonnen op een tamelijk hoog prijsniveau. Ook Spaanse citroenen zijn duur, bijna het dubbele van normaal." De afzet van Clementines gaat volgens Jan moeizaam. "Voor de Clemenrubi en Oranules willen ze in Spanje 1,80 tot 1,90 per kilo hebben. Dat is niet evident om hier te verkopen." Toch verwacht hij dat het niet lang zal duren. "Dit zijn de vroege variëteiten en omdat de aanvoer niet groot is kunnen ze de prijzen nog hoog houden, maar zodra de Clemenules er zijn gaan de prijzen rap naar beneden."

Voor meer informatie:
Exofi
Jan Vermeiren
Werkhuizenkaai 112
B-1000 Brussel
Tel: +32 2 243.12.49
GSM: + 32 475 86.09.80
info@exofi.be
www.exofi.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.