Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gabrie van Eeden, Goede Hoop Citrus

Zuid-Afrika: Beperkte voorraad navels, importeurs moeten snel zijn

Op dit moment worden in Zuid-Afrika Valencia's geoogst. In de Westkaap is de oogst net begonnen, maar in de noordelijke gebieden loopt het seizoen op zijn einde. De Westkaap zal de komende zes weken nog in bedrijf zijn.

Volgens Gabrie van Eeden van Goede Hoop Citrus, wordt seizoen voor navelsinaasappelen uit de Westkaap gekenmerkt door een zeer goede interne kwaliteit.

"Het is waarschijnlijk de beste die we in jaren hebben gezien. De fruitgrootte was goed, hiewel een beetje problemen hadden met regen, dit seizoen. Al met al was het wat fruit betreft een goed seizoen."



"De navel-volumes zijn iets kleiner dan vorige jaren. De reden daarvoor is de cyclische aard van de citrus-sector. Ik denk dat we in het volgende seizoen het omgekeerde zullen zien en dat er een grotere navel-oogst wordt verwacht. Naar verwachting zullen we voor dit land een normaal Valencia-seizoen meemaken."

De maat van de navel-sinaasappelen is gemiddeld iets groter, terwijl het maat van de Valencia's normaal is.

"Ik zie geen problemen met betrekking tot de fruitmaten, maar we begrijpen dat wegens een erg vroeg navel-seizoen sommige van onze buitenlandse cliënten door hun voorraad heen raken. Als ik een importeur zou zijn, zou ik ervoor zorgen om zo snel mogelijk bestellingen in Zuid-Afrika te plaatsen, omdat het fruit snel op zal raken. Het fruit is van goede kwaliteit, maar het aanbod is beperkt. Het is een normaal seizoen wat betreft plukken en verpakken, maar kopers moeten hun bestelling plaatsen, omdat ik me afvraag of er wel voldoende fruit aanwezig is, dat niet gereserveerd is voor programma's."

"De Europese prijzen zijn sterk. Dit seizoen is een van de betere voor Zuid-Afrika in Europa," voegt Gabrie toe.


Volgens hem komt dit omdat Spanje zo snel uit de markt lag. Zuid-Afrika kwam zodoende op een relatief lege markt, waarna ook Californië snel buiten beeld raakte. De situatie in Rusland is momenteel riskant voor Gabrie's bedrijf, omdat de Russische economie beneden peil is. "We zijn ons ervan bewust dat een paar miljoen dozen normaal naar Rusland gingen, maar met de huidige prijzen en wisselkoers is dat momenteel een probleem voor ons."

Zuid-Afrika, en meer specifiek gezegd de Westkaap, is ook gaan exporteren naar de Verenigde Staten, wat een zeer bevredigend en vruchtbaar seizoen is geweest.

"Gelukkig hadden we een zeer vroege start van het seizoen in de VS en met Californië buiten beeld begonnen we vroeg met een redelijk groot volume. Volgens mij zijn de prijzen in dollars omlaag gegaan vergeleken met vorig jaar, maar het omzettempo is goed. De prijzen waren stabiel en tot nu toe hebben we geen negatieve prijsschommelingen gezien. We voorzien dat dat volumes in de VS vroeg uitgeput zullen raken en dat de navels op zijn voor onze Midknights in de VS aankomen. Dus verwachten we een toename in prijzen tot het einde van het seizoen."

De markt voor easy-peelers (zacht citrus) was ook sterk en breidt uit. Niet alleen in de VS, er is sprake van groei over de hele wereld. Deze trend komt voornamelijk door een algemene verandering in eetgewoontes, ouders die hun kinderen aansporen gezondere en verse voeding te nuttigen en door invloedrijke personen zoals Michelle Obama die publiekelijk de strijd tegen overgewicht ondersteunt.

Zuid-Afrika heeft een waterschaarste, en daarom is niet alle verandering in hectare per definitie horizontale groei. Een deel ervan komt neer op het schuiven met variëteiten, waardoor veel oudere en traditionele soorten worden vervangen met zachte citrus of nieuwere navel-variëteiten.

"Sommige grapefruit-plantages worden ontmanteld en vervangen met citroenbomen. Ik denk dat er een sterke groei in Zuid-Afrika is, zowel wat betreft het aantal bomen als de herindeling van het aantal variëteiten."

"Ik ben van mening dat er nog steeds uitstekende mogelijkheden in de markt zijn, als we de marktgroei in het Verre Oosten in beschouwing nemen. Wat Zuid-Afrika betreft zijn we pas net begonnen met het verkennen en betreden van nieuwe markten als India, Indonesië, China, etc. We kunnen een snelle groei verwachten in markten buiten Europa, die spannende mogelijkheden geven voor zowel Zuid-Afrika als de toenemende teeltgebieden in Peru," besluit Gabrie.

Voor meer informatie:
Gabrie van Eeden
Goede Hoop Citrus
Tel: +27 22 921 8101
Email: gve@ghcitrus.com
www.ghccitrus.co.za

Publicatiedatum: