Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kris Wouters, Wouters Fruithandel:

"Voor Conference is Duitsland het nieuwe Rusland"

Tholen - De hardfruitsector heeft dit jaar veel doorgemaakt, maar toch is de situatie aan het einde van het seizoen minder erg dan verwacht. Veel exporteurs zijn 'wakker geschrokken' en beseften dat ze op zoek moesten naar nieuwe markten naast Rusland. "Helemaal afhankelijk zijn van één markt is inderdaad niet goed", vindt Kris Wouters van Wouters Fruithandel. "Positief aan het rampjaar is dat België dit seizoen landen heeft beleverd, die ze andere jaren niet bedienden. Door de lagere prijs van het hardfruit werden velen overtuigd."

"Bij appelen waren het meerdere markten die interesse hadden, zoals Afrikaanse landen en India. Van peren heeft Duitsland vrij veel ingekocht. Andere landen zijn bij peren, en met name de Conference, moeilijk te overtuigen. De ruwschilligheid van de peer is vaak een belemmering bij het betreden van een nieuwe markt. Bij de diverse landen was er ook sprake van herhalingsaankopen, dus dat is een goed teken. Hopelijk zal ook het nieuwe seizoen zorgen voor een exportstijging en kochten ze niet alleen in vanwege de lage prijs."



Niet te enthousiast
In Duitsland wordt door Nederland en België gezamenlijk reclame gemaakt voor de Conference peer. "Er is zeker bij deze afnemer hoop dat er volgend seizoen nog meer naartoe kan worden geëxporteerd. Natuurlijk moeten we nu niet te enthousiast gaan worden en meteen veel gaan bij planten. Voor peren is het seizoen uiteindelijk vrij positief afgelopen, maar er moet goed worden nagedacht. Grote volumes zijn belachelijk goedkoop verkocht, niet geplukt en de Europese oogst lag lager. Stel dat we volgend seizoen een topoogst hebben blijft het voor Conference toch moeilijk om een aanvaardbare prijs te maken. Tenzij een land als Duitsland massaal gaat inkopen natuurlijk."

Niet China, maar Duitsland

Ook China is een potentiële afnemer voor Conference peren. "Maar zo veel gaat daar nu ook weer niet naartoe. Van China moeten we niet verwachten dat er binnen vijf jaar evenveel naartoe zal gaan als naar Rusland. Of er moet daar een mega-campagne komen. Ik denk dat we ons met name op Duitsland moeten focussen. Er wonen daar 80 miljoen mensen die makkelijk bereikbaar zijn. Als we daar de consumptie kunnen laten stijgen, kan het een markt als Rusland worden. Rusland heeft dan wel 150 miljoen inwoners, maar daar is een groot deel die niet voldoende geld heeft om geïmporteerd fruit te kunnen kopen. Duitsers hebben over het algemeen voldoende geld, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Als je zo de vergelijking maakt, is Duitsland het nieuwe Rusland."

Niet redelijk
Het hardfruitseizoen loopt ten einde. "We hebben nog een klein beetje peren en wat appelen. De verkoop is niet schitterend. De opleving bij appelen is weer wat teruggevallen, maar er is nu niet zo veel meer, dus het zal ook niet meer spotgoedkoop worden." Als Kris terugblikt naar het seizoen, vindt hij het woord 'redelijk' nog te positief als conclusie. "Tot februari/maart zijn de prijzen heel laag geweest. Er zijn zelfs telers die alles al verkocht hadden voordat de prijzen gingen stijgen. Die hadden een enorm slecht jaar. Hier en daar was een uitzondering van een teler die goed gespeculeerd had, maar voor de gemiddelde teler was het een rampjaar, zeker voor de appel."

Voor meer informatie:
Wouters Fruithandel
Kris Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen, België
Tel: +32 11586190
Fax: +32 11581041
www.woutersfruit.be