Special jaaroverzicht november

November: handel Holland Vegetables stilgelegd


Tijdens het Hortigala is op vrijdag 31 oktober de Hillenraad100 van 2014 gepre-senteerd. De uitslag bracht flink wat verrassingen. Total Produce nam in de categorie 500+ de koppositie over van de Dutch Flower Group. Ook in de top tien van de Hillenraad100 is een stevige stoelendans gaande. Hier maken de Beekenkamp Groep en Nature's Pride een flinke sprong voorwaarts.

Deze week heeft de Chinese overheid definitief toestemming gegeven voor de import van Nederlandse peren. De toestemming is het resultaat van zes jaar onderhandelen door het ministerie van EZ in samenwerking met Frugi Venta en de NFO. Voor de fruitsector is dit heel goed nieuws, zeker nu door het wegvallen van de Russische markt nieuwe afzetmarkten dringend nodig zijn.

De Quote-500 is weer uit met hele verschillende namen. Twee jaar geleden heeft de redactie van Quote de rijkenlijst al eens flink opgeschud door families naar een aparte familielijst te dirigeren. Dit jaar krijgen zij die liever fiscaal vriendelijk in België of Zwitserland vertoeven het nakijken vanaf een nieuwe buitenlandlijst. Het resultaat: ruim 130 frisse gezichten en een top drie die totaal anders is dan vorig jaar. Uiteraard speurden wij naar de rijkaards binnen de AGF-sector.

Het Europees Hof heeft het hoger beroep in de FresQ-zaak afgewezen. De Europese Commissie heeft volgens het Hof terecht 22 miljoen euro GMO-geld teruggevorderd van de Nederlandse staat. Het gaat om 22 miljoen euro GMO-geld dat tussen 2006 en 2008 is uitgekeerd aan FresQ. De Europese Commissie vorderde dit terug van de Nederlandse overheid. Bezwaren hiertegen, ingediend door de Nederlandse overheid, werden vorig jaar afgewezen. Nu is ook het hoger beroep afgewezen.

Het medio vorig jaar aangekondigde onderzoek naar een strategische samenwerking tussen Kompany en ZON is afgerond. Beide partijen maken bekend dat het onderzoek heeft uitgewezen dat er onvoldoende grond is voor een fusie. Daar waar kansen liggen op het gebied van operationele samenwerking, zullen deze worden benut.


Medio november vond in het World Trade Center Dubai de WOP Dubai plaats. Op de beurs toonden meer dan honderd standhouders van over de hele wereld wat voor producten ze aan de VAE, maar vooral ook aan de regionen eromheen, kunnen leveren.


Op 18 november was het zover: de AGF-Kennis(sen)dag in De Kuip. Maar liefst 350 Nederlandse en Belgische AGF'ers waren present om kennis op te doen en kennissen te spreken. Het gros maakte van de gelegenheid gebruik om in acht groepen onder leiding van ervaren Feijenoord-fans een rondleiding te krijgen door de Kuip en zich voor één keer te laten fotograferen in de dug out of op de trainersstoel in de perszaal. De stemming zat er mede door deze informele rondleiding meteen goed in.


De Nederlandse onderneming Hessing Supervers heeft met wederzijdse instemming het Duitse familiebedrijf Tacken GmbH overgenomen. Tacken is actief op de Duitse markt in vers gesneden groenten en fruit en levert aan tal van retailers, voornamelijk grote supermarktketens. Over de hoogte van het overnamebedrag doen beide partijen geen mededelingen.

Het wegvallen van een grote klant en een aantal faillissementen in combinatie met de voortdurende druk op de tarieven zijn voor dienstverlener Post-Kogeko aanleiding tot het doorvoeren van strategische aanpassingen. Post-Kogeko heeft besloten zich volledig te concentreren op haar oorspronkelijke activiteiten, te weten Contract Distributie voor de retail, geconditioneerd (groupage) vervoer in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk en Zeecontainertransport.

Het Frugi Venta bestuur heeft in overleg met het bestuur van het GroentenFruit Huis de beslissing genomen te verhuizen naar een nieuwe vestigingslocatie. In de laatste PT vergadering is aangekondigd dat Frugi Venta het voortouw heeft genomen om het pand te kopen. In het pand zullen naast Frugi Venta, DPA en dus het GroentenFruit Huis ook de huidige huurders gehuisvest zijn. Verder worden gesprekken gevoerd met een aantal andere aan de sector gerelateerde partijen.


In Bolzaono werd de Interpoma georganiseerd. De beurs was van donderdag 20 tot zaterdag 22 november en er waren ruim 400 exposanten uit 20 landen op deze appelbeurs present.De appelsector sprak tijdens het evenement over de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. "We moeten Europa uit", was de mening van Helwig Schawartau van Agrarmarkt Informationsgesellschaft (AMI).

De afgelopen weken is de handel bij Holland Vegetables, de vollegrondsgroententak van Van de Watering, stilgelegd. Directeur Cees van de Watering geeft in een reactie aan dat Holland Vegetables een gezond bedrijf is, dat nu kampt met een cashflow-probleem als gevolg van de Rusland-boycot en uitstaande betalingen bij klanten. "We proberen nu met man en macht de zaak weer op de rails te krijgen. Een faillissement is absoluut niet aan de orde.


De Raad van Commissarissen van ZON Holding heeft Michiel F. van Ginkel met ingang van 1 december 2014 benoemd tot Algemeen directeur. Van Ginkel (50) was na zijn opleiding tot farmaceut werkzaam bij achtereenvolgens Procter & Gamble, The Greenery en H.J. Heinz. Van 2005 tot 2012 was hij werkzaam als Algemeen directeur van HAK.


Herwig Dejonghe heeft besloten om Greenyard Foods als COO te verlaten en zelfstandig te starten met het Franse Pinguin Aquitaine SAS. Hij blijft de groep ondersteunen als consultant. Herwig vertelt: "Ik heb het mooie Pinguin opgebouwd en het is uitgegroeid tot een multinational. Als manager had ik veel verantwoor-delijkheid, maar het was toch niet mijn eigen zaak. Het ondernemersbloed ging weer kriebelen."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.