jaaroverzicht 15-30 juni

2-1 voor België en productie Frans steenfruit gehalveerd

Transportonderneming Fijan & Mostert Logistics uit Zevenhuizen is alsnog failliet verklaard. Medio maart verklaarde bestuurder Thomas Mostert dat een faillissement nog niet aan de orde was, maar dat er een week later meer bekend zou worden over de status van het bedrijf. Die toelichting kwam echter nooit. Wel staakte de logistiek dienstverlener vanaf die tijd de transportactiviteiten.Het Franse abrikozenseizoen ging dit seizoen extreem vroeg van start.
Ook de aanvoer van Franse perziken en nectarines begint op gang te komen. Volgens Theo Kampschoer van Kampexport is de oogst goed, maar zijn de producties gehalveerd ten opzichte van vijf jaar geleden. "Met de officiële Europese salarissen, die hier worden gehanteerd, kan men niet op tegen de Spaanse prijzen. Er zijn best Spaanse telers die het goed doen, maar de meesten zitten toch in de goedkope massaproductie. Wij selecteren alleen het mooiste fruit met aroma."Op dinsdag 17 juni vond de Algemene Vergadering plaats van de drie federaties van het FVP House: Belgapom, Vegebe en Fresh Trade Belgium. Van 16:00 tot 18:00 uur was een gezamenlijk FVPHouse event georganiseerd met als onderwerp: 'Voedselverlies in de AGF-handel en verwerking'. Daarna keken de leden samen de eerste Belgische voetbalwedstrijd. Het werd 2-1 voor België, dus de sfeer was geweldig.

De aanvoer van Argentijnse citroenen komt langzaam op gang. In juni arriveerden de eerste Argentijnse citroenen bij Van Ooijen Citrus en het seizoen zal doorlopen tot medio september. "Er zijn geen grote aantallen beschikbaar als gevolg van de strenge vorst die men daar heeft gehad vorig jaar", vertelt Tom Leenheer.Op 25 juni 2014 zijn Kivits-Drunen BV en de familie Goes tot overeenstemming gekomen met Mr. W.J.M. van Andel, curator in het faillissement van de Goes vennootschappen, om te komen tot een duurzame exploitatie van het Handling Centre van Goes Handling B.V.Importeurs, exporteurs, stuwadoors en rederijen waren eind juni aanwezig op het Reefer Port Vlissingen Event, dat werd georganiseerd door Kloosterboer, Smith Holland en Zeeland Seaports. Tijdens een presentatie en rondvaart kregen de gasten een indruk van de activiteiten in de haven van Vlissingen. De organiserende partijen hebben namelijk grote ambities. Kloosterboer wil met een containerdepot de containers met temperatuurgevoelige lading verdubbelen van 40.000 naar 80.000. Het containerdepot is voorzien op de Bow Terminal (eigendom van Kloosterboer) aan de Westhofhaven, die dit jaar met 175 meter wordt verlengd naar in totaal 525 meter. Wij maakten een fotoreportage.

Na moeizame onderhandelingen lijkt de export van Nederlandse peren naar Brazilië binnenkort mogelijk te worden. Fruitexporteur Kees Oskam is in totaal al 3,5 jaar betrokken bij het verkrijgen van de markttoegang naar Brazilië. "Ik mag zeggen dat ik een beetje de pionier ben en hard heb meegetrokken om het dossier behandeld te krijgen. Daardoor heb ik mijn contacten al gelegd. Nu moeten we deze grote, maar heel ingewikkelde markt, op gaan bouwen." Volgens de exporteur lijken de door Brazilië gestelde eisen in principe goed realiseerbaar.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.