Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Goede aanloop druivenseizoen Namibië en Zuid-Afrika"

Tholen - De druivenmarkt was de afgelopen weken hot. "Onderaanvoer vanuit Brazilië en een vroeg einde van het Europese seizoen resulteerden in een lege markt. We komen dan ook van recordprijzen. Inmiddels zitten we op een prijsniveau rond de 20 euro voor de punnets en 16/17 euro voor de losse druiven", constateert Eddy Kreukniet van Exsa Europe."Dat de prijzen stabiliseren, is alleen maar goed, want dan gaan de winkelverkopen ook weer toenemen. De bestellingen van de retail bleven de afgelopen weken nog op niveau, maar bij de overige afzetkanalen kwam de druivenverkoop aardig stil te liggen", vervolgt Eddy. "Ik verwacht dat de prijs een neergaande ontwikkeling zal vertonen tot Kerst en dat we in januari weer normale prijzen hebben, zoals we die de afgelopen jaren hebben gehad."

"De Europese marktsituatie is in Namibië en Zuid-Afrika natuurlijk ook bekend, wat zich erin heeft geresulteerd dat men Europa aardig in het vizier heeft. Er zal niet minder naar Europa worden geladen, maar ook de Noord-Amerikaanse markt is helemaal leeg door een vroeg einde van het lokale seizoen. Dit zal ook een reactie geven in Chili, dat de eerste fruitzendingen dit jaar volledig naar de VS zal sturen. Het Chinese Nieuwjaar valt iets later dan vorig jaar, waardoor er ook een goede vraag vanuit Azië zal zijn."

Hij verwacht een goed seizoen voor de druiven uit Namibië en Zuid-Afrika. "Mijn gevoel zegt dat er door areaalgroei in Namibië 20% meer fruit zal worden gestuurd uit autonome groei. De aanloop van het seizoen is zowel in Namibië als in de Transvaal-provincie goed geweest. Wel heeft regen in de Orange River een schade van pakweg 1 miljoen colli druiven tot gevolg gehad. Op een totaal volume van pakweg 18 miljoen colli is die schade echter beperkt."

Een positieve ontwikkeling noemt Eddy de nieuwe rassen, die dit jaar vanuit Zuid-Afrika in grotere volumes en meer stabiliteit in aanvoer aanwezig zullen zijn. "Hiervan verwachten we veel. Deze nieuwe rassen hebben zonder uitzondering een betere smaak en shelf-life. Mijn verwachting is dat de volumes van de traditionele rassen zullen afnemen."

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven