Italië verwacht productietoename Melinda-appelen

Eerste ondergrondse opslagplaats voor appelen

De eerste ondergrondse opslagplaats voor appelen in een gecontroleerde omgeving werd op 21 november in Italië gepresenteerd voor een delegatie van journalisten. Het begon een paar jaar geleden, toen Melinda sprak met haar partners over de noodzaak om te investeren in nieuwe magazijnen. Dit vanwege een verwachte productietoename tegen 2020. De suggestie werd geopperd om een beroep te doen op een oude steengroeve in Val di Non.


Boven: Luca Granata leidt de pers door de groeve tijdens het bezoek. Onder: een van de "monster" galeries opgegraven door het bedrijf Tassullo. Ze beslaan 80 hectare op 3 verdiepingen en zijn 15 m breed, 50 meter hoog en 17 km lang. Tassullo heeft de ruimtes speciaal gemaakt voor de behoeften van Melinda.Een reeks voorbereidende studies toonden aan dat het project haalbaar was en de eerste 120 ton aan units werd opgericht in 2012. Het eerste proefproject werd vervolgens gestart.


De ingang.

De eerste ondergrondse opslagplaats

Het magazijn bevindt zich 275 meter onder de grond. De gemiddelde temperatuur is 10 °C en kan 10.500 ton (1050 wagons) opslaan. Het is verdeeld in 12 units voor een totaal van 33.870 bakken. Elke unit is 25 meter lang, 12 meter breed, 11 meter hoog en kan 880 ton bevatten. De ruimte is toegankelijk via een 150 meter lange gang.Fruit wordt opgeslagen bij 1 °C in een gecontroleerde omgeving. Interne parameters worden continu bewaakt. Units zijn gemaakt zonder gebruik van kunstmatig isolatiemateriaal en ze zijn 'gas-proof' dankzij specifieke aanpassingen door Tassullo.


Boven: de ondergrondse constructie zoals hij er nu uitziet. Onder: hoe deze zich in de komende 3-5 jaar zal ontwikkelen.De eigenschappen van de locatie
De geologische kenmerken van de site zijn vrij uniek - het dolomietgesteente is zo'n 150 miljoen jaar geleden gevormd en volledig waterdicht.De opening aan de westzijde is het gevolg van een breuk die 20 miljoen jaar geleden plaatsvond en die leidde tot het verzamelen van water, zodat er nu een laag zuiver fossielwater kan worden gebruikt.Het water is maar 10 °C en het koelen van de units leidt zo tot aanzienlijke energiebesparingen.De grotten vormen een perfecte natuurlijke isolatie met thermische eigenschappen.


Boven en onder: ondergrondse opslagunits.Dit betekent dat de units 70% minder energie verbruiken dan conventionele systemen en 80% minder stroom dan normale koelunits.


Een van de units wordt tijdens het bezoek geopend. Hieronder Franco Paoli, directeur van de afdeling verwerking bij Melinda.Door een natuurlijke omgeving van ondergrondse grotten te benutten wordt de ecologische voetafdruk aanzienlijk minder.


Luca Granata beantwoordde de vragen van journalisten.

Het nieuwe magazijn is uitgerust met state-of-the-art technologie op het gebied van veiligheid. De afwezigheid van isolerend materiaal vermindert het risico op brand en de onderhoudskosten zijn lager.


Michele Odorizzi.

Omdat de opslag van 10.000 vierkante meter ondergronds is, blijft er bovengronds meer ruimte over voor de lokale gemeenschap.


De leidingen van het koelsysteem lopen langs het plafond. De appelen worden nu nog vervoerd door vrachtauto's, maar in de toekomst zal de procedure worden geautomatiseerd.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.