Egypte verliest markt Rusland en Oekraïne

Zwakke koers roebel remt citrusexport Egypte

Egyptische citrusexporteurs hebben een moeilijk seizoen door de politieke en economische situatie in Rusland en Oekraïne. Beide landen zijn grote markten voor Egypte, maar de consumenten in deze landen kunnen zich het fruit niet meer veroorloven. Daarom moet Egypte op zoek naar nieuwe markten.

"Onze belangrijkste exportmarkten in Oost-Europa zijn beïnvloed," vertelt Capt. Esbetah van Misr Pan Transport. "Normaal exporteren we 20.000-25.000 ton sinaasappelen naar Rusland, maar dit seizoen zijn we blij als we de 15.000 ton halen." Het grootste probleem is de in waarde dalende roebel. Importeurs zijn nog altijd op zoek naar nieuwe leveranciers, maar door de dalende koers van de lokale munten blijven er maar weinig consumenten over die de producten kunnen kopen. Door de politieke spanningen in Oekraïne is de export naar die markt ook moeizamer. Oekraïne is de tweede markt voor Egyptisch citrus. Esbetah vindt deze ontwikkelingen zorgwekkend.

Mr.Sherif Mazar van El Gebaly en Capt.Esbetah

"Rusland importeert ongeveer 230.000 ton sinaasappelen uit Egypte en Oekraine doorgaans 120.000 ton," vertelt Ebetah. "In normale jaren verschepen we acht keer per seizoen 2000 pallets naar deze landen, maar dit jaar weten we niet hoeveel we zullen exporteren. Het is nog onduidelijk of we de kosten kunnen dekken. Dus je kunt je voorstellen wat voor verlies ons boven het hoofd hangt."

Daarnaast komt naar verwachting het fruit eerder op de markt. Normaal begint het seizoen in Egypte in december, maar door het koude weer is het fruit goed gekleurd. Volgens Esbetah zijn de maten en kwaliteit van het fruit dit jaar beter dan vorig seizoen.

Egyptische exporteurs moeten door het wegvallen van twee grote markten opzoek naar nieuwe afnemers. "We moeten inzetten op een hogere consumptie op de binnenlandse markt," denkt Esbetah. "Normaal is 40% van de sinaasappelen bestemd voor de binnenlandse markt, maar dit jaar moet die markt meer opnemen. We kijken ook naar Azië, vooral China en Zuid-Korea. We kijken waar het Zuid-Afrikaans citrus naar toe gaat, want hun seizoen is eerder. Wij volgen. Als we kunnen groeien op de Aziatische markt, denk ik, dat dit jaar een verbetering kan zijn."

Meer informatie:
 
Captain. Mohammed Deeb Esbetah
Misrpan transport co.
Gesr El-Suez St.
El-Shorta Officers Buildings
Building No.1, 5th Floor
Tel: +202 263 59 623
Fax: +202 263 71 400
Mob: +202 100 210 8881
Email: esbetah@misrpan.com.eg
captain@misrpan.com.egPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven