Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitsers willen gentechaardappelen gaan telen

Het Zwitserse landbouwonderzoeksinstituut Agroscope wil op het proefareaal Reckenholz in Zürich-Affoltern tests met gentechnisch veranderde aardappelen uitvoeren, meldt de Zwitserse website Blick.ch. Hiervoor heeft Agroscope een verzoek ingediend bij het 'Bundesamt für Umwelt' (BAFU).

Het doel van de tests is om aardappelen te telen die resistent zijn tegen phytophthora. Daarbij gaat het om een schimmelinfectie die wereldwijd oogstuitval veroorzaakt. Onderzoekers in Nederland is het reeds gelukt om resistentiegenen van wilde aardappelen aan tafelaardappelen toe te voegen. Deze knollen vertoonden bij veldproeven reeds een goede resistentie tegen de ziekte, zo deelde Agroscope dinsdag mee.

Met een eigen veldproef wil Agroscope nu testen of deze aardappelen ook resistent zijn tegen de in Zwitserland voorkomende stammen van deze ziekteverwekker. Het gebruik van zulke aardappelen zou de inzet van gewasbeschermingsmiddelen kunnen reduceren.

De gentechnisch veranderde aardappelen zullen in maart 2015 gepoot worden. De test zal vervolgens vijf jaar duren. Het BAFU moet echter nog wel toestemming geven voor het uitvoeren van de test.
Publicatiedatum: