Gherard Dichgans, VOG Consortium:

"Ik ben niet bang voor Poolse appelen"

Het lijkt erop dat de verwachtingen voor het appelseizoen 2014/15 iets minder gespannen zijn dan voorheen. Eerder werden de verwachtingen naar beneden bijgesteld wegens de Russische boycot. Gherard Dichgans, directeur van de VOG Consortium, ziet de eerste voorzichtige tekens van herstel. "De prijzen zijn het laagste punt nu voorbij."

Lage prijzen waren in feite overgedragen aan de consument om de verkoop te stuwen. De toename van de consumptie en de verkoop laten de voorraad krimpen, denkt Dichgans. "Zodra de oogst voorbij is, denk ik dat de volumes eind december en januari 2015 vergelijkbaar zijn met die van de afgelopen jaren."


Gerhard Dichgans, directeur van het VOG consortium.

Dit is ook waarschijnlijk omdat de capaciteit van de magazijnen niet veranderd is en alle overtollige voorraden worden verkocht aan de industrie. Dit betekent dat we aan het begin van 2015 uitstekende kwaliteit fruit met een lange houdbaarheid zullen hebben."

"Ik geloof dat de moeizame periode voor de Gala een beetje voorbij is. We hebben al 40% van de voorraad afgezet en van nu af aan zullen de prijzen beginnen vanaf een andere basis. De prijzen waren zodanig dat die van Kanzi en Jazz ook veranderden. Pink Lady is vanaf 6 november verkrijgbaar en de pre-orders zijn alvast veelbelovend. Het weer hier in Alto Adige, met veel zon en nachttemperaturen rond de 5 °C, is erg goed voor de ontwikkeling van het fruit."

Over het feit dat Polen meer dan een half miljoen ton aan producten beschikbaar heeft: "Natuurlijk heeft de Russische boycot nog steeds een verwoestend psychologisch effect. Maar ik ben niet bang voor de Poolse appelen. Het meeste komt waarschijnlijk deze kant niet eens op, maar gaat naar Oost-Europa en het Middellandse Zeegebied. We moeten niet vergeten dat die soorten weinig populair zijn op de Westerse markt, ongeacht de prijs."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.