Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rien van Doorn:

Markt hardfruit verandert razendsnel

Rien van Doorn (61) uit Neerijnen is fruitteler, staat met beide benen in de Betuwse klei, maar is ook bestuursvoorzitter van de coƶperatie Fruitmasters in Geldermalsen. Hij ziet de markt voor Betuws hardfruit snel veranderen, mede door de Russische boycot van Europees fruit. "Telers zijn teleurgesteld in de compensatieregeling van de regering, terwijl de markt volledig is ingestort."

"We hebben als fruitsector een paar goede jaren achter de rug, maar het gaat momenteel met de prijzen voor rassen als Jonagold of Elstar slecht. Gelukkig is de Kanzi prijshoudend, ik denk dan ook dat de toekomst van de fruitteelt in deze regio en de rest van het land ligt in de clubrassen. Natuurlijk, de productiekosten liggen wat hoger, maar voor deze kwaliteit wordt een goede prijs betaald. Mijn broer en ik hebben 15 hectare boomgaard, met Conference, Elstar, Kanzi en Jonagold. Met de Conference hebben Nederlandse en Belgische telers een prachtig product in handen. De uitdaging ligt hem in het vermarkten. Die markt ligt dus nu niet in Oost-Europa, maar Fruitmasters is al lange tijd bezig markten te bewerken in het Midden-Oosten, Verre Oosten, Zuid-Amerika en de VS.

De gewone rassen leveren momenteel te weinig op, de compensatie vanwege de boycot ligt ver onder de kostprijs. Die 6 of 7 cent die telers overhouden per kilo vinden ze teleurstellend. Alle factoren spannen momenteel samen: er zijn nog onverkochte voorraden op de markt, de pluk komt bijna een maand vroeger dan anders, de boycot. We zitten qua teelt, grondprijs en duurzaamheidsvoorschriften op het duurste plekje van de wereld. Een teler is wel gewend aan tegenslag, maar momenteel is het wel zeer ernstig. Toch zijn er kansen, we zijn als afzetorganisatie bezig een zo breed mogelijke markt te benaderen, en met succes. Onze toekomst ligt in export van clubrasappels. De Europese markt blijft belangrijk, daar telen we de gewone rassen appels en de peer conference voor. Maar dan is topkwaliteit een eis. Als iedere Europeaan een kilo meer fruit per jaar eet, is de hele sector boven Jan."

Bron: Fruitpact
Publicatiedatum: