"De situatie in Europa is bizar," vertelt Martín Mandressi. "Je zou verwachten dat de Russische boycot leidt tot prijsdalingen in de EU en een tekort in Rusland, waardoor we meer kunnen exporteren tegen betere prijzen naar Rusland. Maar dat is niet het geval.
Zuid-Afrikaanse concurrentie
De Valencia sinaasappelen worden nog een maand geoogst, maar de laatste lading is al onderweg naar Europa. Die komt net voor het Europese seizoen aan. Daarna gaan de invoertarieven van Europa omhoog. Het restant van de oogst hoopt Cítricos Caputto in Brazilië en Rusland af te zetten.
Zuid-Afrika is één van de grootste concurrenten van Uruguay en heeft een stevig martkaandeel in Europa. Zuid-Afrika heeft het voordeel van den vrijhandelsakkoord, waardoor de prijzen 15-20% lager liggen, maar door de recente fytosanitaire problemen is het land gestopt met de export. "De exportstop van Zuid-Afrika kwam toen het sinaasappelseizoen al ver gevorderd was, dus konden we bijna niet reageren."
Sinaasappelsap
De sinaasappelen uit Uruguay hebben andere eigenschappen dan Braziliaans product. Ze zijn onder andere iets zuurder. Daardoor zijn de Braziliaanse sinaasappelen beter voor verwerking tot sinaasappelsap.
De Caputto groep produceert sinds twee jaar vruchtensap onder een eigen label, waarmee het een bekende naam is in de binnenlandse markt. De fabrieken verwerken jaarlijks 35.000 ton fruit per jaar, voornamelijk sinaasappelen en mandarijnen, wat 2.700 ton sap oplevert. De verwerkende sector is goed voor 20% van de omzet, maar "dat willen we graag vergroten en we willen toegang krijgen tot nieuwe markten."
Hogere lonen, lagere productiviteit
Meer informatie:
Martín Mandressi
CAPUTTO
T:(598) 2601 4501
[email protected]