Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bulgaarse citroenprijzen sinds april 160% gestegen

Door een heel lag invoer is de Bulgaarse citroenprijs met 160% omhooggeschoten in ruim 4 maanden, meldt de staatscommissie voor de grondstoffenbeurs en de totale-verkoopmarkten. 

De huidige verkoopprijs is 5.25 lev per kilo (2.68 Euro); (super)markten vragen zelfs 8.5 lev (4.34 Euro). Die prijs is zelfs hoger dan die voor biefstuk. De toename van de citrusfruitprijs, vergeleken met een jaar geleden is 71 %. 

Wat de zaak (nog) erger maakt: Brussel boycot sinds kort de invoer van citroenen uit Zuid-Afrika vanwege mogelijk transport van ziektes naar Europa. De invoer komt nu vooral uit Ecuador, maar dit land heeft geen quota voor de EU. Daarom is herverpakken in ArgentiniĆ« nodig en ook opslag in koelruimtes. Dus stijgende kosten. 

Handelaars verwachten binnen drie weken een ineenstorting van de prijs van citroenen, omdat de oogst zal starten in Turkije en Griekenland. In deze 2 landen zou de oogst 20-30% beter zijn dan vorig jaar. Volgens Edward Stoytchev, hoofd van de Bulgaarse Staatscommissie voor de grondstoffenbeurs en de totale-verkoopmarkten leidt dit er waarschijnlijk toe, dat Bulgarije overstroomd gaat worden met goedkope citroenen.

Publicatiedatum: