Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappeltelers willen langer kwekersrecht

Als het aan de Europese organisatie van aardappelkwekers (ESA) ligt, wordt de periode van kwekersrecht voor aardappelrassen verder opgerekt tot 35 jaar.

'Dat is ongeveer de termijn die kwekers nodig hebben om genoeg te verdienen aan een ras en om te kunnen investeren in hun verdere kweekwerk', zegt ESA-secretaris Bert Scholte.

Tijdens het seminar over de Europese aardappelsector vandaag in Brussel benadrukt Scholte dat er voor wat betreft het kwekersrecht voor aardappelen behoefte is aan harmonisatie.

Licentiegelden

In de Europese Unie is de periode voor kwekersrecht onlangs verruimd van 25 tot 30 jaar. In de Verenigde Staten is de termijn waarin een kweker aanspraak kan maken op licentiegelden 20 jaar en in Canada zelfs slechts 18 jaar.

'Landen kunnen de tijdsduur voor kwekersrecht nu zelf nog bepalen. Het is tijd voor goede internationale afspraken', vindt Scholte.

Bijval Europatat

Hij krijgt onder meer bijval van Kees van Arendonk, als voorzitter van de Europese handelsorganisatie Europatat.

'De ontwikkeling van de aardappelsector is sterk afhankelijk van de veredeling van goede rassen. Het is daarom van belang dat het kwekersrecht goed is geregeld.'


Bron: NieuweOogst.nu
Publicatiedatum: