Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het is onverantwoord om ze te laten hangen"

Meeste Vlaamse perentelers oogsten toch

In Vlaanderen werd aan perentelers de mogelijkheid geboden om een deel van de perenoogst niet te plukken. Bij niet-oogsten van een deel van hun peren kunnen ze rekenen op een vergoeding. Die compensatie bedraagt, volgens het principe van cofinanciering, 6.440 euro per hectare niet-geoogste peren voor een teler die is aangesloten bij een producentorganisatie, zoals bijvoorbeeld een veiling en 3.220 euro per hectare voor een teler, die niet is aangesloten bij een producentorganisatie.

828,5 hectare
Het doel van minister Schauvliege was om ongeveer 2.000 van de 9.000 hectare peren in Vlaanderen niet te oogsten. Toch waren veel telers er niet voor te porren. In totaal werden maar 828,5 hectare perenboomgaarden aangemeld voor de maatregel 'niet oogsten'.



Zonde

Veel telers gingen dus niet in op de compensatie. Teler Jan D'Haemer uit Pepingen vertelt tegen RingTV dat hij er voor kiest om ze te plukken. "De kwaliteit is zo goed dat het onverantwoord is om ze te laten hangen! Het zou zonde zijn om deze mooie oogst verloren te laten gaan. De schadevergoeding valt volgens hem ook te laag uit. Hij heeft ongeveer 30 hectare peren. "Ik zie maar één oplossing: bewaren. We hopen de peren toch te verkopen aan nieuwe markten of zelfs meer in het binnenland. Door alle media-aandacht is de consumptie hier namelijk ook al goed gestegen."



Geen Conference-teelt in Rusland
Russische telers moeten meer zelf gaan telen, maar populaire fruitsoorten zoals de Conference-peer zijn in het harde Russische klimaat en de slechte infrastructuur moeilijker te telen en te bewaren. Dit meldt deredactie.be in een video op de website. Een woordvoerder van deredactie.be bezocht een fruitteler in Krasnodar, in het zuiden van Rusland. Deze fruitteler geeft aan trots te zijn op zijn lokale perensoorten. De peren hebben een hoog suikergehalte, maar is niet te vergelijken met de Conference. In Rusland worden allang peren geteeld, maar productie ligt op een laag niveau. Mogelijk zal daar binnenkort verandering in komen.

Piet Vanthemsche

Piet Vanthemsche van Boerenbond geeft aan dat de Ruslandcrisis een bittere pil blijft voor onze sectoren. "We hebben gewerkt rond de dringende beslissing voor het niet-plukken van peren. Een van de ambtenaren waarmee ik overlegde zei me dat ze het vreselijk vond dat een goed product op die manier vernietigd moet worden. Ik heb haar geantwoord dat het in de eerste plaats de fruitteler zelf is die dat vreselijk vindt. Een product waar je een jaar met zorg aan gewerkt hebt zomaar van de boom spuiten, dat snijdt door het hart. Ik heb ook aan iedereen gezegd dat wie betere suggesties had, die altijd kon voorstellen. Deze compensatieregeling is slechts een eerste stap. De volgende dagen en weken starten we het overleg voor de andere getroffen sectoren. In de eerste plaats de groentesectoren, en de appelen omdat de EU voor die sector ook een spoedregeling voorzien heeft. Verder zal het afwachten zijn wat de analyse van de Commissie voor de andere sectoren oplevert. Dat zal ongetwijfeld aan bod komen op de Europese Raad van Landbouwministers van 5 september aanstaande", besluit Piet.

Redenen waarom niet oogsten

Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerder Boerenbond, geeft een achtergrondverhaal over deze maatregel van het niet-oogsten. "Ik hoop de hele context wat te schetsen en duiding te geven bij de moeilijke beslissing die we als sector en als Vlaamse overheid hebben moeten nemen. Ze noemt daarbij onder andere de inelastische markt." De landbouw- en voedselmarkt is een inelastische markt. Een klein overaanbod in voeding- en landbouwproducten zorgt voor grote prijsdalingen."

De misnoegde reacties op de maatregel waarbij een deel van de peren niet zullen geplukt worden zijn begrijpelijk. Niemand wil dat voedsel verspild wordt, in de eerste plaats de producenten. Zij telen met grote zorg voedsel om het op de markt te brengen. Zij zien het werk van het voorbije jaar (en langer, sommige fruitbomen verzorg je meer dan 10 jaar) wegrotten. Kosten van snoei, bemesting, gewasbescherming, zijn al gemaakt, de pluk geregeld.

"Wij weten dat een deel van de perenoogst van dit jaar onverkocht zal blijven. Als we de ganse oogst op de markt brengen zullen de prijzen instorten, waardoor vele fruittelers in grote moeilijkheden zullen geraken of zelfs in faling zullen gaan. Met de maatregel om een deel van de peren niet te oogsten trachten wij het ergste overaanbod te vermijden en dat voor een zo laag mogelijke kost."

Lees hier het volledige achtergrondverhaal van Boerenbond

Publicatiedatum: