Antwerpen brengt luchtkwaliteit in kaart met aardbeien

Meten is Weten! En zonder te meten, weet je niet welke ingrepen je moet doen in de stad. Dat is alvast de visie van Antwerpen wanneer het gaat over luchtkwaliteit en fijnstof. Om het acuut tekort aan data aan te pakken, start het departement Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Antwerpen in 2014 met een uniek project om op een goedkope en kwalitatieve manier het fijnstof door de stad heen te inventariseren. Het idee werd voor het eerst voorgesteld tijdens de eerste ontmoetingsruimte van StadsLab2050 en wordt nu verder uitgerold in 2014.

Het project werd 'AIRbezen' gedoopt en brengt twee bijzondere partijen samen: vrijwilligers en aardbeien. Tijdens het groeiseizoen onderhouden vrijwilligers aardbeiplantjes, die rechtstreeks in contact staan met de buitenlucht. Van maart tot mei wordt zo het fijnstof verzameld op de bladeren. Na een maand zullen enkele bladeren van deze plantjes in de labo's van de Universiteit van Antwerpen geanalyseerd worden. Hierbij zal de hoeveelheid bladgeaccumuleerd stof bepaald worden.

Lees het volledige artikel op de website van Zeronaut

Via de website van Airbezen kan je je inschrijven!

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.