Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Sterk tegenvallende druivenproductie in Zuid-Afrika en Namibië"

Tholen - "Het druivenseizoen uit Zuid-Afrika en Namibië start in een volledige andere marktsituatie dan afgelopen jaar", zegt Eddy Kreukniet van Exsa Europe. "Afgelopen seizoen was er sprake van een vroeg eindigend Europees seizoen en daardoor veel ruimte voor import uit Brazilië. Aansluitend kwamen de 'nieuwe' druiven op een lege markt. Dit jaar heeft Europa een laat seizoen en is Brazilië daardoor in de knel gekomen. Braziliaanse witte (pitloze) druiven hebben te lang op voorraad in Europa gestaan en daardoor kleine tot grotere problemen gehad in afzet en kwaliteit. Dit heeft de ontwikkeling van de prijzen geen goed gedaan."

Tegenvallende productie
"De vroege regio's uit Zuid-Afrika (en Namibië) hebben te maken met een sterk tegenvallende productie in de eerste weken van het seizoen. Gemiddelde productie per hectare ligt op dit moment op 3.5 tot 3.000 dozen daar waar normaal 5.000 plus het geval is. De Orange River, het grootste gebied voor de vroege druiven, heeft daarnaast in oktober te maken gehad met vorst waardoor zo'n 20 tot 25% van de oogst verloren is gegaan", zegt de producent."Dit resulteert in een markt waarin de aanvoer langzaam op gang komt maar waar wel sprake is/was van een ruimere voorraad van de Europese en Braziliaanse druif. Tevens zien we dat Peru, zoals ook werd verwacht een groeiend areaal heeft. Dit is zeer sterk terug te zien de Red Globe (met pit) maar ook in het pitloze segment groeit Peru aanzienlijk. In tegenstelling tot de afgelopen weken is er deze week een gezonde vraag naar nieuwe oogst probleemloze druiven waardoor wij voor de komende weken een stabiele marktsituatie verwachten."

Nieuwe rassen
"Vanaf week 52 zullen de eerst blauwe druiven met pit worden aangevoerd en vanaf week 01 de eerste Zuid-Afrikaanse Red Globe (rood met pit). Verder zal het komende seizoen van onze EXSA telers in het teken staan van verdere ontwikkeling van nieuwe rassen naast optimalisering van bestaande rassen. Nieuwe rassen met (semi)commerciële volumes zullen zijn de o.a. Sweet Celebration, Jack Salute, Scarlotta en Sable", somt Eddy op.Door een toenemende wereldwijde vraag - in combinatie met de problemen in andere druiven producerende landen zoals Argentinië en Chili - zal het voor de concurrentie moeilijk zijn om structurele volumes in de juiste kwaliteit te importeren. Laat staan om vervolgens ook nog aan alle voedselveiligheidseisen en eisen op gebied van Ethical Trading te voldoen. Dit zijn juiste de elementen waar onze telers zich onderscheiden", besluit Eddy.

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.