"maatregelen cruciaal omEuropese citrusplantages te beschermen"

Copa Cogeca verwijt Europese Commissie laksheid bij black spot

De Europese telersorganisatie Copa Cogeca betreurt het dat de Europese Commissie geen maatregelen heeft genomen om de import van Zuid-Afrikaans citrus met black spot te stoppen.

Copa - Cogeca refereerde bij monde van secretaris-generaal Pekka Personen aan de waarschuwing die de Europese Commissie aan het begin van het jaar deed om bij meer dan vijf vondsten maatregelen te nemen. "Er zijn meer dan vijf onderscheppingen geweest en er zijn nog geen acties ondernomen. Men wacht gewoon op voorstellen van Zuid-Afrika, maar het is cruciaal om de 300.000 hectare Europese citrusplantages te beschermen."

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten besloten zelf om de export van sinaasappelen, gedurende de periode 18 september - 3 oktober uit bepaalde gebieden te stoppen, maar dat is volgens de woordvoerder van Copa - Cogeca onvoldoende. "Black spot is wijd verspreid over heel Zuid-Afrika en de maatregelen kwamen toen het seizoen aflopend was."

Black spot is tot op heden niet gedetecteerd in de Europese citrusplantages. Wel waarschut de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) voor de grote kans op besmetting. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.