Citrus Exporter's Association verwacht exportdaling 2 miljoen dozen

Zuid-Afrikaanse regio's stoppen export sinaasappels naar EU

Verschillende citrusregio's in Zuid-Afrika zijn gestopt met het verpakken van sinaasappelen voor de Europese markt. Dat is een gevolg van de ontmoeting afgelopen vrijdag tussen de EU en Zuid-Afrikaanse autoriteiten over citrus black spot, waarvan inmiddels acht gevallen zijn aangetroffen in Europa. Justin Chadwick van de Citrus Exporter's Association schat dat dit resulteert in een exportdaling van zo'n 2 miljoen dozen voor de Europese markt.

De EU herinnerde de autoriteiten eraan dat de grens van vijf gevallen was bereikt en waarschuwde extra controles in te voeren voor de rest van het seizoen. Volgens Chadwick is er naar alle opties gekeken, maar was er op deze korte termijn geen andere keus dan het verpakken voor de Europese markt te stoppen. Overigens blijven de black spot-vrije gebieden in de West- en Noordkaap wel verpakken voor Europa.

De sinaasappelen die anders voor de EU bestemd waren, worden nu ingepakt voor Azie, het Midden-Oosten, Oost-Europa en de groeiende Chinese markt. Chadwick hoopt dat deze bestemmingen in staat zijn om de extra volumes op te vangen. Een mogelijkheid is dat sinaasappelen uit de black spot-vrije regio's, die eerste voor deze markten bestemd waren, nu naar de EU worden geëxporteerd om het gat te vullen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.