Bram Werkman, Landjuweel:

"Voor verpakkers is de tafelaardappelmarkt zo verkeerd nog niet"

Tholen - Hoewel de aardappelmarkt prijstechnisch behoorlijk in zijn mineur zit, ziet Bram Werkman van Landjuweel uit Oosternieland ook voldoende lichtpuntjes. "Vanuit de boer geredeneerd snap ik de negatieve stemming, maar vanuit onze positie zie ik ook genoeg positieve zaken. Er zijn voldoende kwalitatief goede aardappelen en de reguliere verkopen naar de supermarkten zitten boven die van vorig jaar. Er kan meer actie gevoerd worden dan vorig jaar toen alles te duur was en daar zijn de supermarkten ook behoorlijk actief mee. We krijgen de aardappelen, ook de speciale soorten, beter bij de consument voor het voetlicht."

"Het is en blijft een bijzondere situatie. De oogst is zes tot acht weken later op gang gekomen. Er komt nu voldoende aanbod beschikbaar, maar dat heeft lang geduurd. Er zijn behoorlijke opbrengsten, al houd je hier en daar wel druk van partijen die niet lang te bewaren zijn, of zelfs zullen sneuvelen. In die zin is de diversiteit enorm. En als er veel aardappelen zijn van mindere kwaliteit, drukt dat altijd de prijs. Zeker van veel losgestort product, zullen de telers dit jaar eerder afscheid moeten nemen. Anderzijds kunnen we met wat er op het laatst gerooid is, heel aardig weg. Ik vind de rooibeschadiging niet tegenvallen, wel is de kleur van de aardappelen dit jaar wat minder", zegt Bram.

"Al met al mogen we voor de tafelaardappelenmarkt dit jaar echt niet mopperen. We kunnen dit jaar, als je goed selecteert, een heel goed piepertje wegzetten. Ik voorzie de komende weken echt nog geen prijsopleving, maar voor de aardappelen van goede kwaliteit zal men in de loop van volgend jaar zeker meer geld moeten betalen. Je ziet daarom ook dat de telers die beschikken over aardappelen van goede kwaliteit, zich rustig houden. Ook in Frankrijk schijnt het aanbod aardappelen van topkwaliteit aanzienlijk minder te zijn. Voorlopig is een prijsopleving niet aan de orde, maar zeg nooit, nooit."

Voor meer informatie:
Bram Werkman
Landjuweel
Oosternielandsterweg 9
9985 SB Oosternieland
Tel.: (0595) 45 42 00
Fax: (0595) 41 34 46
www.landjuweel.nl

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018