Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kleiner areaal in Spanje

Spaanse aardappelimport +30%

Het Aardappelcomité van de Spaanse brancheorganisatie Fepex analyseerde dinsdag in Madrid de vooruitzichten voor het seizoen. Er is zorg over de voortdurende toename van de import, met name uit Egypte, want die is de voorbije 5 jaar verveelvoudigd.

Aardappel is het tuinbouwproduct dat Spanje het meest importeert. Vorig jaar werd ruim 1 mln ton ingevoerd, wat overeenkomt met 55% van de eigen teelt. Het comité wil daar dan ook een diepgaande analyse van maken, zo stelde de voorzitter Alfonso Saénz de Cámara. De Spaanse aardappelimport is de afgelopen vijf jaar met 30% in volume en met 60% in waarde toegenomen, tot 1 mln ton en € 472 mln.

Egypte heeft zich op de Spaanse vroege aardappelmarkt als een te duchten concurrent opgeworpen. In 2019 importeerde Spanje 2.463 ton Egyptische aardappelen, in 2023 was dit cijfer opgeklommen tot 50.488 ton, een groei van 1.958%. In waarde steeg de import van € 1,1 mln tot € 24,9 mln, een toename van 2.100%. Egypte is de belangrijkste niet-Europese leverancier voor Spanje. Binnen Europa versterkt Frankrijk zijn positie op de Spaanse markt met een 29% grotere aanvoer dan vijf jaar geleden (772.040 ton in 2023), waaruit het 57% meer inkomen puurde dan in 2019 (€ 297 mln in 2023).

De Spaanse export nam de voorbije vijf jaar met 28% toe tot 390.696 ton en met 34% tot € 205 mln. Portugal was de belangrijkste bestemming, het importeerde vorig jaar 161.389 ton Spaanse aardappelen.

Dit seizoen is er bezorgdheid over de beschikbaarheid van pootgoed. Het comité verwacht dat het areaal in Baskenland en de Valenciaanse Gemeenschap hetzelfde blijft, in Castilla-La Mancha en Murcia licht daalt en in Andalusië licht stijgt. In Castilië en León, waar veel teeltbedrijven van ras veranderen, wordt een afname van het areaal verwacht. Ook is er bezorgdheid over de beperking op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het comité stelt dat het essentieel is dat er nieuwe alternatieven worden aangereikt voordat de bestaande middelen worden verboden.

Wat de vraag betreft, maakt het comité zich zorgen over de dalende consumptie. In 2023 lag de gemiddelde consumptie in de huishoudens op 18,10 kilo per persoon, 11,7% minder dan 5 jaar geleden.

Het comité sprak ook zijn steun uit voor de meeste eisen van de boeren, want overregulering belemmert de ontwikkeling van de land- en tuinbouw. In de voorbije tien jaar is het aardappelareaal in Spanje met 10.000 hectare afgenomen.

Voor meer informatie:
Fepex
www.fepex.es

Publicatiedatum: