Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duitsland: Asperge-Update Week 10-11

De prijzen voor asperges zullen naar verwachting vergelijkbaar zijn met vorig jaar

Na een regenachtige herfst en winter zijn er tekenen van hoop op de velden: de eerste aspergekoppen zijn al tevoorschijn gekomen. Het aspergeseizoen zal dit jaar echter langzaam op gang komen. De eerste noemenswaardige hoeveelheden asperges worden verwacht voor Pasen. De aspergeprijzen zullen naar verwachting in lijn zijn met die van vorig jaar.

Volgens de AMI was het zelfvoorzieningsniveau van asperges in Duitsland vorig jaar 83%. Dit maakt witte asperges tot een van de weinige groentensoorten die in zo'n hoge mate in Duitsland worden geteeld en geconsumeerd.

Baden-Württemberg:
Deze week zullen sommige bedrijven al wat asperges oogsten. Eind maart zullen de eerste significante hoeveelheden regionale asperges beschikbaar zijn. Simon Schumacher, voorzitter van de Vereniging van het Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer, kijkt optimistisch naar het seizoen: "De telers hebben onrendabele en oude aspergearealen uit productie gehaald om de gestegen teeltkosten te compenseren. We verwachten dat de aspergeprijzen vergelijkbaar zullen zijn met vorig jaar. Zoals altijd geldt: in de directe verkoop is er asperge voor elk budget dankzij verschillende sorteringen."

Hessen:
Rolf Meinhardt van Tannenhof is al meer dan 40 jaar aspergeteler. Maar zo vroeg heeft hij nog nooit asperges gestoken. Nieuwe teelttechnieken en de milde winter maken dit mogelijk, zegt hij. Verschillende honderden kilo's van de groente heeft de teler uit Weiterstadt al geoogst. Eersteklas asperges kosten op dit moment €17-18.

Bayern:
In Beieren worden in week 11 slechts sporadisch asperges geoogst; grote volumes worden pas in april verwacht. "Natuurlijk hebben we de zon nodig," vertelt aspergeteler Christian Schiebel uit Pörnbach tegen BR24. Bij Hans Gänger uit Neder-Beieren ziet het er ongeveer hetzelfde uit. Hij verwacht echter pas begin april grotere hoeveelheden. Dan beginnen ook de leveringen aan grotere markten.

NRW:
Bernd Hesseling van Bauernmarkt Lindchen verwarmt een deel van zijn aspergevelden in de regio Kleve met restwarmte. De trend naar een langere en vooral vroegere aspergeseizoen ziet Hesseling al langer. Veel telers reguleren tegenwoordig de temperatuur in de aspergebedden met tunnels of folies, met de voorverwarmde velden moet dit idee nog verder worden geïntensiveerd. "Ik geloof dat dit de innovatiestap is voor asperge 2.0", zegt Hesseling tegen de RP. Het is een grote kans en een "toekomstgerichte zaak" voor de telers in de Nederrijn om zich zo ook tegen import te kunnen weren.

Voor de aspergetelers in de Voreifel en het voorgebergte komt Pasen dit jaar te vroeg. Er kan geen prognose over de opbrengst gegeven worden, men weet nooit of het weer uiteindelijk meespeelt. "We kunnen nu met voldoende bodemvochtigheid het komende seizoen starten", zo zegt een teler tegen General-Anzeiger.

Brandenburg:
Ook in de deelstaat Brandenburg kon de eerste asperge van dit seizoen al worden gestoken, namelijk op de velden van het Gut Herrenhölzer in Bensdorf. (Potsdam-Mittelmark).

Publicatiedatum: