Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Barry Michiels, Gebroeders Michiels:

"Het is zeer rustig op de Belgische kasgroentenmarkt richting het einde van het jaar"

Tholen - Het is erg rustig op de Belgische kasgroentenmarkt richting het einde van het jaar. De tendens bij verschillende handelaren is toch dat het opvallend stil is rond deze periode. "We zien altijd wel dat er iets minder gebeurt in de kasgroenten richting de laatste weken van december, maar van een kerstpiek is echt geen sprake meer."

De lampen gingen vorige winter massaal uit in de Belgische belichte teelt. Dit seizoen lijkt een groot deel van de telers, mede door de stabielere energieprijzen, de teelt weer op te pakken, maar het aanbod blijft nog altijd een beetje achter op het moment. Barry Michiels van groothandel Gebroeders Michiels beschrijft de maanden na september traditiegetrouw als de zes magere maanden, maar "het is toch stiller rond deze periode dan andere jaren. Ik weet niet zo goed wat de reden ervoor is. Het aanbod blijft achter, maar er is ook niet bijzonder veel vraag."

"We zitten natuurlijk dicht tegen de feestdagen aan en je moet concurreren met het Spaanse aanbod op de Duitse markt." Het bedrijf levert haar Belgische groenten voornamelijk bij de Duitse groothandelaren. "Echter is het Spaanse aanbod ook niet helemaal wat het moet zijn, maar we zien niet dat de vraag hierdoor de lucht in schiet. Het is natuurlijk niet te vergelijken met vorig jaar, maar zo stilletjes als nu had ik het niet verwacht. Na Nieuwjaar nieuwjaar zal het wel weer komen. Dan komt het grootste deel van het belichte aanbod natuurlijk weer en kunnen we profiteren van de mindere oogst in Spanje en Marokko, maar we gaan rustig richting de jaarwisseling."

Het is een gevoel die onder meer handelaren lijkt te heersen. "Voor tomaten zien we niet heel veel aanbod komen en ook komkommers blijven wat achter. Het is ook de reden dat de prijzen van de twee de afgelopen weken weer wat meer de lucht in zijn gegaan. Het is afwachten. Normaal gesproken hielden we ons dan wel goed bezig met de traditionele wintergroenten, zoals wortelen, prei en witloof, maar hier zijn natuurlijk nog steeds veel problemen in aanvoer door de hevige regenval die geweest is. Het maakt ze ook heel duur voor de tijd van het jaar. We komen er wel door, maar laten we snel bij de eerste maanden van het nieuwe jaar zijn."

Voor meer informatie:
Barry Michiels
Gebroeders Michiels
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver, Belgiƫ
+32(0)475 262 482
barry@gebroedersmichiels.be